Az egyensúlyvesztés okai

Mindennapjaink során testünknek számos automatikus funkciójával vagyunk képesek csak normálisan élni.

Ezek a funkciók akaratunktól függetlenül működnek, és nem is vagyunk tisztában azzal, hogy jelen vannak életünkben egészen addig, míg valamilyen hiba miatt zavar keletkezik a működésben. Ilyen például az egyensúlyunk.

Az ember gyerekkorától fogva, mikor már szilárdan és magabiztosan képes állni és járni, egyensúlyban van. Érzékeljük környezetünket, el tudjuk magunkat helyezni a térben és ennek segítségével vagyunk képesek megfelelő cselekvéseket végrehajtani. Bele sem gondolunk ebbe, amíg hirtelen be nem következik az egyensúlyvesztés.

Egyensúlyvesztés formái

Az egyensúlyvesztésnek számos formája van, különböző súlyosságúak. Egy egyszerű szédülés is lehet ilyen, aminek nem feltétlenül áll rendellenesség a hátterében, sokszor megtörténhet, hogy hirtelen felállva egy pillanatra nem találjuk az egyensúlyunkat. Komolyabb a baj, ha járás közben folyamatos a bizonytalanságérzés, ez képes az ember mindennapjait és életminőségét is megnehezíteni.

Egyensúlyvesztés szervi okai

A mögöttes okok lehetnek például a belső fül (vastibularis) betegségei. Az egyensúlyért is felelős szervünk megbetegedése esetén gyakori, hogy az ember nehéznek érzi a fejét, esetenként pedig úgy tűnik számára, mintha vízben lebegne. Okozhat egyensúlyvesztést például a szem betegsége is, hiszen érzékelésünk rendkívül összetett folyamat, és ha az egyik fontos része nem működik megfelelően, azt az egész rendszer megsínyli.

Az alsó végtagok ízületi megbetegedése, gyengülése szintén az egyensúly rovására megy, különösen jellemző ez idős korban. Ezért van az, hogy az idősebb emberek gyakrabban esnek el, ráadásul az ő esetükben a csontok gyengülése miatt ez még veszélyes következményekkel járhat.

Egyensúlyvesztés egyéb okai

Akadnak gyógyszerek – különösen a nyugtatók és altatók –, amik hatással lehetnek az egyensúly érzékelésére.

Nem kizárt, hogy a hirtelen egyensúlyvesztés a pánikbetegség tünete. Ha orvoshoz fordulunk, a kiváltó okok kezelését fogja javasolni.


close