Gyógyteák alacsony vérnyomásra

A teázás kellemes időtöltés lehet, és ha ezzel még jót is teszünk a szervezetünkkel, akkor semmiképpen ne feledkezzünk meg róla.

Az egyik leghatásosabb vérnyomásemelő gyógynövényünk a rozmaring. Teát a leveleiből főzzünk: 1 teáskanálnyi rozmaringlevelet 2,5 dl liter vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ugyanilyen hatásos a tiszta zöldtea, amiből két csészével is fogyaszthatunk naponta.

Az ánizs és a gyömbér is vérnyomásemelő hatású, teában fogyasztva, illetve ételekhez, limonádéhoz adva egyaránt kellemes. Az édesgyökér és a ginzeng számunkra egzotikusabb, kevésbé gyakran használatos, de ma már könnyen beszerezhető. Mindkettő támogatja a mellékvese működését, tehát a vérnyomás megfelelő szinten tartását, B-vitaminnal együtt még erőteljesebb lesz a hatása.

Az alacsony vérnyomás kezelésére a népgyógyászat egyedüli gyógynövényként a kerti izsópot ajánlja. Naponta egy csészével, éhgyomorra fogyasszuk a növényből főzött teát. Ha ingadozik a vérnyomásunk, fehér fagyöngyből készült teával normalizálhatjuk az értékeket. A tea elkészítésénél figyeljünk arra, hogy tilos forrázni a füvet, mert elveszíti a hatóanyagait, inkább hideg, lágy vízben áztassuk 12 órán át. Napi egy csészénél többet ne fogyasszunk.

Illóolajak alacsony vérnyomás esetén

Illóolajokkal is próbálkozhatunk. Szezámolajba keverjünk borsmenta, erdeifenyő, rozmaring illóolajából egy-egy cseppet, és ezzel a keverékkel kenjük be a tarkónkat naponta háromszor. Igyekezzünk gyógyszerkönyvi tisztaságú illóolajat használni. Számos kétes eredetű és minőségű termék van forgalomban, ezért az a legjobb, ha gyógyszertárból – biztos minőségben és kedvezményesebb áron – szerezzük be az alapanyagokat.


close