Testi frissesség

Hiába a lelki vagy pszichés jó közérzet, ha nem társul hozzá a fizikai jólét, és ugyanez fordítva is igaz. E két tényező kölcsönösen gyakorol hatást egymásra, ezért ha a testi frissesség mellett pszichés tényezők zavara áll fenn, a fizikai állapot is romolhat, illetve egy fizikai állapotromlás a pszichére is komoly hatást tud gyakorolni.

A következő cikkben a testi frissesség megteremtésének alapvető tényezőiről olvashat.

A testi frissesség szubjektív fogalom, egyénenként mást és mást értünk a testi frissesség kifejezés alatt, de az egyértelmű, hogy a testi és lelki állapotunk kölcsönhatásban áll egymással, és együttesen határozzák meg közérzetünket.

A pszichés egyensúly

A bevezetőben volt szó róla, hogy a fizikai jó közérzet alapja a pszichés egyensúly, hiszen a két tényező kölcsönhatásban áll egymással.

A bő folyadékfogyasztás

Nem is gondolnánk, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása. A szervezetünk jól hidratált állapota szükséges a sejtek optimális működéséhez; a dehidráltság olyan diverz tünetek formájában jelentkezhet, mint fejfájás, rossz közérzet, hasi fájdalom, puffadás, szédülés, hányinger, fáradtság, gyengeség, stb.

A megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel

A vitaminok járulékos tápanyagok, melyek a szervezet optimális működéséhez elengedhetetlenek. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás fedezi a szervezet vitaminigényét a legtöbb esetben, bár vannak olyan állapotok, amelyek magasabb vitaminbevitelt igényelnek: ilyen állapot például a terhesség, a menopauza, a stresszes időszakok stb. Az ásványi anyagok szintén nagyon fontosak a szervezet zavartalan működéséhez. Ha az étkezéséből nem tudja a szükséges mennyiségeket fedezni, étrend-kiegészítő szedése javasolt.

A rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás javítja a pszichés állapotot, a terhelhetőséget, az általános fizikai kondíciót, az immunrendszer működését. Jó hatással van a szénhidrát- és lipid-anyagcserére, a bélrendszer működésére. A mozgások közül leginkább a kardio mozgások azok, amelyeket mindenkinek javaslunk, kivéve, ha az érintett személy állapota nem okozza ennek ellenjavallatát. Fontos a rendszeresség, a fokozatosság és mértékletesség.

Stresszkezelés

A mindennapi stresszforrásokat tökéletesen kiiktatni nem lehet, hiszen egy közösség részei vagyunk, de megtanulhatjuk azokat kezelni. A stressz feldolgozása számos lelki és fizikai problémát megelőzhetővé tesz. Tanuljon meg relaxálni, sajátítson el speciális légző gyakorlatokat, rendszeres testmozgással csökkentheti a stresszt.

Gyógynövényekkel a frissességért!

Vannak olyan gyógynövények, ilyen például a Ginkgo biloba, melyek hatóanyaga szintén segít a testi és szellemi frissesség megőrzésében, a hangulati labilitás csökkentésében, antioxidáns és keringésjavító hatása révén hozzájárul a fizikai és lelki egészség megőrzéséhez.

Dr. Csuth Ágnes


close