Hogyan kezelhető a fülzúgás?

Magyarországon félmillió ember tapasztalta már meg, milyen kellemetlen a fülzúgás, és megközelítőleg százezren szenvednek naponta a betegségtől.

A panaszok a megfelelő kezelés megválasztásával megszüntethetők.

A fülzúgás kialakulhat hirtelen vagy fennállhat hosszabb ideje is. Minden esetben fontos a lehető leghamarabb megkezdeni a kezelést, ami elsősorban értágító készítmények használatából áll, melyek segítségével megszüntethető a belső fül vagy annak környezetében kialakult keringési zavar.

Értágító hatású gyógynövények

Otthoni használatra a gyógynövény tartalmú szerek közül a ginkgo bilobát tartalmazó készítmények javasolhatók leginkább. A ginkgo fa leveléből kivont flavonidokról és terpenoidokról régóta ismert, hogy értágító hatással bírnak, ezért hatékony megoldást jelentenek a fülzúgás kezelésében is. Az ajánlott egyszeri dózis 80mg, mely szükség esetén emelhető. A kivonat alkalmazása különösebb veszéllyel nem jár, de véralvadási problémákkal, epilepsziával küzdők kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Sokaknál az értágító kezelés elég a fülzúgás megszüntetéséhez, de nem javuló panaszok esetén javasolt a betegség okának pontos meghatározása. Mivel számos különböző kórkép okozhat fülcsengést, így javasolt egy alapos belgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai és angiológiai kivizsgáláson részt venni. Ezen vizsgálatok eredményének ismeretében lehet hozzákezdeni a megfelelő terápia alkalmazásához.

Pszichoterápia, stresszoldás

Kiegészítésként alkalmazható hangulatjavító és szorongásoldó kezelés is, ezek a szerek bizonyítottan csökkentik a fülcsengéshez társuló depressziót és szorongást, így jelentősen javítják az életminőséget. A krónikus tinnitusz kezelésében fontos szerep jut az egyéni és csoportos pszichoterápiának, illetve a stresszoldó technikák elsajátításának is.

A fülzúgás kezelésében jelentős szerepe van a megelőzésnek. A betegek kerüljék a kávé, kóla, tea és egyéb koffein tartalmú italok fogyasztását, valamint a dohányzást és alkoholfogyasztást. Kezdjenek rendszeresen sportolni, térjenek át az egészséges életmódra. A panasz kialakulása megelőzhető azzal, hogy ha nem hanyagolják el a magas vérnyomás, magas vérzsír értékeiket és a cukorbetegségüket, a pajzsmirigy eredetű problémáikat és az esetleges vérszegénységüket.

További, ajánlott cikkünk: A fülzúgás gépi kezelése


close