Magas pulzus

A pulzusmérés az egészséges szívműködés kívülről történő megállapításának legrégebbi módszere, mind a mai napig az orvos felkeresésekor az egyik alapvető vizsgálat, amit elvégeznek.

A hivatalos álláspont szerint egy egészséges ember pulzusa percenként 60-120 közé tehető, de valójában ez egyénenként változik. A pulzusszám könnyedén megemelkedhet például intenzív testmozgás idején, vagy ha valamilyen lelki megrázkódtatás éri az embert.

Vannak azonban egészségügyi okai is a magas pulzusszámnak. Ilyen például, ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, ha magas lázzal járó betegségünk van, fertőzés vagy gyulladás esetén, de egyes gyógyszerek által kiváltott hatások miatt is.

Szívproblémák hatása a pulzusa

Mivel a pulzus elárulja, hányszor ver a szív percenként, nem meglepő, hogy a szívritmuszavarok, szívizombetegségek mind hatással vannak a pulzusszámra. Sőt a leggyakoribb esetben a szívritmuszavar miatt meg is növekszik a pulzusszám, ilyenkor elmaradhatatlan a szívdobogás-érzés is, aminek oka, hogy a test úgy érzi, oxigénhiány lépett fel, ezt pedig erőteljesebb szívritmussal próbálja ellensúlyozni.

Magas pulzus magas vérnyomás miatt

A magas vérnyomás szintén gyakran jár együtt szapora szívveréssel és megemelkedett pulzusszámmal. Mindenképpen kezelést igényel, mert hosszú távon nagyon rossz hatással lehet a szívre akár a folyamatos, akár az időközönként bekövetkező nagyobb terhelés.

Magas pulzus kezelése

A szapora szívverést a páciens is érzékeli és többnyire a mentális egészségére is rossz hatással van. A nem természetes szívműködés ugyanis fokozza a betegségtudatot, ami emeli a stressz-szintet, ennek pedig további pulzusszám-emelkedés lesz az eredménye.

A magas pulzus kezelésének legfontosabb része, hogy az orvos megállapítsa, mi váltotta ki a rendellenességet. Attól függően, milyen indok áll a háttérben, gyógyszeres kezelés, pszichoterápia vagy akár műtéti beavatkozás, például pacemaker-beültetés lehet a megoldás.

További, ajánlott tartalmaink ebben a témában: Mire utal a pulzusszám?, Alacsony vérnyomás magas pulzus mellett, Magas pulzus: mikor normális?


close