Mintha kihagyna a szívem

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

39 éves férfi vagyok, kb. 10 éve van magas vérnyomásom amire 2*5mg Ramace-t szedek. Az utóbbi időben többször éreztem szívritmus zavart, mintha kihagyna a szívem elfogyna a levegőm és összeszorul a mellkasom. Ez egy-két másodperc és utána normalizálódik. Az érzés nem függ össze mozgással mert legtöbbször nyugalmi helyzetben (fekvés, ülés) fordul elő. Voltam kardiológiai vizsgálaton néztek ultrahangot és Ekg-t és mindent rendben találtak (Ekg-t többször is csináltak az utóbbi időben kb. 4-szer, üzemorvosi és háziorvosi vizsg. miatt). Magnézium, és Kálium tablettát írtak, de ugyanúgy megmaradt az érzés. Van hogy naponta két háromszor is jelentkezik máskor napokig nem érzem. A vizsgálatot végző orvos szerint nem kóros a ritmuszavar, nem kell aggódnom.
Egy másik véleményre is kíváncsi vagyok ezért kerestem meg önt a kérdéssel.
Másik kérdésem, hogy okozhatja-e ezt az érzést, hogy mostanában elég alacsony lett a vérnyomásom. Pedig a vérnyomáscsökkentő ugyanaz, és mégis általában 120/60-ra esett le.
Kell-e csökkenteni az adagot vagy a 60-as érték még jónak számít?
2012. 02. 09. | 09:22

Kedves Kérdező!
Először a második kérdésre válaszolnék: a vérnyomása rendben van, ez nem túl alacsony. Ha nem szokta még meg a 120/60Hgmm körüli vérnyomást, és korábban jóval magasabb volt, ez okozhat átmeneti közérzeti problémát, amely 1-2 héten belül elmúlik. Stressz és vérnyomás probléma is lehet a ritmuseltérés hátterében, ezek leggyakrabban extraszisztolék – soron kívül jelentkező ütések – általában valóban nincs nagy jelentőségük. A leírásból nem egyértelműen derül ki, hogy erről van-e szó. Fontos még, hogy a 10 éve fennálló magas vérnyomáson kívül milyen kockázati tényezői vannak, ezek kezelésére is hangsúlyt kell helyezni. Ha a panaszok tartósan fennállnak bizonyára fog a kardiológusa úgynevezett Holter vizsgálatot végezni. Ez egy kis készülék, a napi élet során kell viselni, 24 órán keresztül rögzíti a szívverését, majd számítógép segítségével ki lehet elemezni a felvételt, és így kiderül, hogy mennyi és milyen ritmuszavar van. Jobbulást kívánok!

Orvosszakértő 2012. 02. 10. | 16:06
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close