Szédülés, hányinger

A szédülés és hányinger gyakran együtt jelentkező tünetek, amelyek számos betegség következtében kialakulhatnak. A kezelés tüneti.

A szédülés és hányinger elsősorban olyan neurológiai betegségekhez társulnak, melyekben a belső fülben lévő egyensúlyozó szerv, az egyensúlyozó ideg, illetve a velük kapcsolatban álló agyi központok bántalma áll fenn.

A két tünet együttes jelentkezésének alapja az egyensúlyozásban szerepet játszó szerveink és agyi központjaink valamint a vegetatív agyi központ (hányinger, hányás, szívfrekvencia, verítékezés, sápadtság) szabályozásában szerepet játszó agyi központ) közötti kapcsolat.

Ha az előbbiek közül bármelyiknek a károsodása kialakul, az ennek a kapcsolatnak a kórossá válása miatt a vegetatív központban izgalmi tünetet, ennek következtében hányingert, hányást okozhat.

A neurológiai betegségeken kívül hányinger és szédülés alakulhat ki bizonyos belgyógyászati betegségek kapcsán is pl. epehólyag gyulladás, vírusfertőzések, gyomor- és bélpanaszok, bizonyos szívbetegségek esetén is, de ilyenkor a tünetek nem a fenti mechanizmus útján alakulnak ki. Minden esetben a kezelés tüneti, illetve az alapbetegség kezelése.


close