Alacsony vérnyomás szédüléssel

Az alacsony vérnyomás szédüléssel is járhat az agy keringészavara estén. Emellett fejfájás és látászavar is kialakulhat. Mindig keressük a kiváltó okokat.

Abban az esetben, ha nők esetében a szisztolés vérnyomás a 100 Hgmm vagy még alacsonyabb, a férfiak esetében pedig 110 Hgmm illetve annál alacsonyabb, krónikus hypotoniáról, azaz alacsony vérnyomásról beszélünk. A diasztolés értéktől függetlenül.

Fontos az egyéni érzékenység is, hiszen előfordulhat, hogy egyeseknek 90/50 Hgmm-es vérnyomás mellett semmilyen panaszuk sincs, mások azonban 100/60 Hgmm-es vérnyomásnál jellegzetes tüneteket produkálhatnak.

Sokszor az alacsony vérnyomás rendeződik megfelelő pozicionálással, folyadékbevitellel, ha már szervi károsodás alakul ki, mindenképp gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Az alacsony vérnyomás következtében veszélyes szituációt teremt, ha a keringés elégtelen volta miatt a szervek vérellátása zavart szenved, így olyan szervek károsodhatnak, mint az agy, a szív vagy a vesék, stb. Az agy keringészavara estében jellegzetes tünet a szédülés, a kábultság, a fejfájás, a látászavar.

Az alacsony vérnyomás nem betegség, hanem tünet, számos eltérés okozhatja (dehidráció, vérzés, pumpafunkció-károsodás, gyógyszer mellékhatás, allergia, sepsis, stb.) mindig a kiváltó okot kell keresni a hátterében, illetve a vérnyomás emelése mellett a kiváltó ok kezelése is szükséges.


close