Alacsony vérnyomás terhesség alatt

Az alacsony vérnyomás terhesség alatt igen gyakori jelenség, de sajnos kevés figyelmet fordítanak rá. Veszélyes is lehet, mert a magzat állapotára negatív hatással van.

Az artériákban lelassul a vérkeringés, így egyes szervek vérellátása zavart szenved, ezáltal a funkció károsodik. Legjellemzőbb tünete az alacsony vérnyomásnak terhesség alatt a szédülés, a fejfájás, kábultság, csökkent koncentráció, hányinger, akár eszméletvesztés.

Az alacsony vérnyomásnak terhesség alatt oka lehet a hirtelen helyzetváltoztatás, hirtelen felállás, ülésből vagy állásból. Ilyenkor a vérnyomás hirtelen lezuhan, és az agy vérellátása zavart szenved. Ha ilyen jelenséget tapasztal, akkor a lassú helyzetváltoztatás segít a tünetek megelőzésében.

A másik ok lehet az, ha fekve a megnagyobbodott terhes méh nyomja a vena cavát és az aortát. Ez leggyakrabban háton fekve fordul elő, ezért terheseknek nem javasolt háton fekve aludni vagy hosszasan háton feküdni.

Ha a panasz az óvatos helyzetváltoztatás, háton fekvés kerülésének ellenére nem javul, akkor feltétlenül orvoshoz kel fordulni, ugyanis az alacsony szisztolés vérnyomás alacsony születési súlyt, a magzat későbbi alacsonyabb szellemi képességét okozza, az alacsony diasztolés vérnyomás emeli a koraszülés rizikóját.


close