A fülzúgás kezelése gyógynövény-hatóanyagú szerekkel

A fülzúgás egy olyan tünet, melynek során a beteg a külső zajoktól függetlenül folyamatos zúgást, sistergést, csengést hall a fülében. Ez a jelenség utalhat a fül és a hallórendszer megbetegedésére, de jelezhet szív- és érrendszeri problémát, hormonális vagy anyagcsere betegséget, illetve fertőzést is.

A fülzúgás gyógynövény-hatóanyagú szerekkel is kezelhető. Az alábbiakban erről informálódhat.

A kiváltó ok specifikus kezelésén túl sokszor ajánlott az alternatív kezelési lehetőségek igénybevétele is. Ilyen például a gyógynövények és gyógynövénytartalmú készítmények használata. Ezek elsősorban olyan esetekben ajánlottak, amikor a fülzúgást valamilyen érrendellenesség vagy vérnyomás probléma okozza, mivel az erek tágításán és a vérnyomás rendezésén keresztül megszüntetik az áramló vér súrlódásából adódó fülzúgást.

Ginkgo biloba

Az áramlási zavarok okozta fülzúgásra kifejezetten kedvező hatású a ginkgo biloba. Az erek átmérőjének növelése révén javítja a keringési viszonyokat, és ezzel azokat a súrlódásokat és zörejeket is megszüntetni, melyek kellemetlen hanghallást okozhatnak.

Galagonya és fürtös poloskavész

A ginkgo biloba mellett jó hatású még a galagonya és fürtös poloskavész is. Ez utóbbi egy amerikából származó gyógynövény, melyet elsősorban nőgyógyászati és szülészeti problémákra használnak, de értágító hatása révén a fülzúgás kezelésében is hatásos lehet. Jelentős nyugtató, altató hatással is bír, így a stressz okozta fülzúgás kezelésében is jótékony hatású.

A galagonya hatóanyagai főként a vérnyomás csökkentése révén fejtik ki hatásukat, de flavonoidtartalmuk erős simaizom-elernyesztő és így értágító hatású is. Az ökörfarkkóró vízhajtó hatása révén járul hozzá a vérnyomás rendezéséhez és a fülzúgás csökkentéséhez.

Rozmaring

A mindenki által jól ismert konyhakerti növény, a rozmaring is javasolt fülzúgástól szenvedőknek. Forrázata, vagy a leveleiből és virágzatából készített teája tágítja az ereket és erősíti az érfalat. A zabban lévő hatóanyagok csökkentik a koleszterinszintet és ezen keresztül fokozzák az erek falának rugalmasságát.

Kínai yam gyökér és a kínai gyűszűvirág

A kínai yam gyökér és a kínai gyűszűvirág önmagában nem elégséges a fülzúgás kezelésére, de más szerekkel vegyítve, képesek azok hatását fokozni, így remek adjuváns hatású szerek.

A fenti gyógynövények beszerezhetőek gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban is. Virágzatukból, szárukból, leveleikből, gyökérzetükből teát lehet készíteni, kivonatukat kapszula formájában lehet fogyasztani.


close