A vérnyomás és a koffeinfogyasztás

A koffeinfogyasztás hasznos és káros hatásaival kapcsolatban gyakran ellentmondásos információk keringenek. Ennek többek között az az oka, hogy a koffein szervezetre gyakorolt hatása egyénenként eltérő.

Az alábbiakban részletesen olvashat a koffein vérnyomást befolyásoló tulajdonságáról, illetve a koffein és egyéb életmódbeli tényezők kapcsolatáról.

A koffeinnek elenyésző a vérnyomásra gyakorolt hatása

Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása összefüggésbe hozható-e a koffeinfogyasztással. Az eddigi eredmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy pusztán a koffein nem növeli ezeknek a betegségeknek a kockázatát. A koffeintől nem lesz magasabb a koleszterinszint, és nem ver szabálytalanabbul a szív, ugyanakkor fokozza a szervezet kortizol- és adrenalin-termelését, melynek következtében minimális mértékben emelkedhet a pulzusszám és a vérnyomás. Ez az emelkedés azonban elsősorban azoknál tapasztalható, akik nem fogyasztanak rendszeresen koffeint. Akik minden nap kávéznak, semmilyen változást nem észlelnek. Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy akinek eleve magas a vérnyomása, mérsékelt mennyiségben fogyasszon koffeint.

Koffeinfogyasztás és életmód

A szakemberek a koffein hatásának tanulmányozásakor arra az általános következtetésre jutottak, hogy ténylegesen nem a koffein okozza a különböző betegségek kialakulását, csak társul a valódi kockázati faktorokhoz. Számos életmódbeli tényező befolyásolhatja a koffeinfogyasztás hatását, a dohányosok szervezetében például a koffein koncentrációja hamarabb lecsökken, mint a nemdohányzókéban. Ezzel is magyarázható, hogy miért isznak több kávét a dohányosok.

A koffein természetes forrásai a kávébab, a tealevelek, a kólanövény és a kakaóbab. Aki nincs hozzászokva a koffeinhez, vagy érzékenyen reagál rá, ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a fogyasztásukat. A szakemberek mértékletességre intenek, ami napi szinten körülbelül 300 mg koffeint jelent. (Egy csésze kávé koffeintartalma nagyjából 70-180 mg körül mérhető, attól függően, hogy milyen alapanyagból, milyen módon készült.) A 600 mg feletti fogyasztás már túladagoláshoz vezethet, és szédülés, hányinger, hasmenés jelentkezhet.


close