Ájulás a terhesség alatt

A terhesség során, és különösen annak korai szakaszában, sok nő tapasztal szédülést, amely akár ájulással, eszméletvesztéssel is végződhet. A jelenségnek több oka lehet.

Az ájulás egyik oka lehet a vérnyomás-ingadozás, amely a terhesség természetes velejárója: a terhességi hormonok hatására az erek kitágulhatnak, ami vérnyomás csökkenéséhez vezet. A leggyakoribb, hogy hirtelen helyzetváltoztatás – felállás, felkelés – után hirtelen zuhan le a vérnyomás, és az agy vérellátása zavart szenved, de a vércukorszint hirtelen esése is okozhat hasonló tüneteket.

Ájulás a megnagyobbodott méh miatt

Előfordulhat továbbá, hogy a megnagyobbodott méh által a fő vérerekre helyezett nyomás hatására jelentkeznek az alacsony vérnyomással összefüggő tünetek. A filigrán alkatú nőknél jellemzőbbek a szédelgéses, ájulásos panaszok várandósság alatt, mivel az ő esetükben valószínűbben fordul elő alacsony vérnyomás, mint masszívabb testalkatú társaiknál.

Az ájulás megelőzése érdekében terhesség alatt fontos tehát ügyelni a helyzetváltoztatásra: óvatos, lassú mozgással próbálkozni, amikor ülő vagy fekvő helyzetből kell felállni, hogy a keringésnek „legyen ideje” alkalmazkodni a pozícióváltáshoz. A vérkeringés javítása érdekében érdemes rendszeresen sétálni a szabad levegőn, de más, terhességben javasolt mozgásformák is segíthetnek.

Ájulás előjeleikor

Aki mégis az ájulás előjeleit tapasztalja, keressen biztonságos testhelyzetet (kapaszkodjon meg, üljön le vagy feküdjön az oldalára), lazítsa meg a ruháját, hajoljon előre, hogy az agyba több vér kerülhessen.

Ha a panasz az óvintézkedések ellenére is ismételten előfordul, feltétlenül forduljunk orvoshoz: az alacsony szisztolés vérnyomás ugyanis alacsony születési súlyhoz vezethet, illetve a magzat későbbi szellemi fejlődési problémáit okozhatja, az alacsony diasztolés vérnyomás pedig emeli a koraszülés rizikóját.


close