Ájulás fáradtságtól

A fáradtság nagyon sok esetben valamilyen betegség tünete, mégis nagyon ritkán vesszük komolyan. Amennyiben nincs szervi oka az állandó fáradtságérzésnek, a háttérben kimerültség, stressz vagy akár a krónikus fáradtság szindróma is állhat. Mit tehetünk ellene?

Az ájulás közeli kimerültség már több mint egyszerű alváshiány. A rendszertelen, zavart alvás csak az egyik oka lehet annak, ha úgy érezzük, összeesünk a fáradtságtól: a tartós kialvatlansághoz általában nagy adag stressz és megerőltető szellemi-fizikai igénybevétel is társul.

Stressztől nem véd az alvás

A sok alvás sem mindig véd meg a fáradtságtól és a kimerüléstől, ha a munkahelyen nagy az elvárás és a nyomás, tehát pszichikailag is átlagon felüli terheléssel kell megbirkózni.
Mindenesetre a kimerültség hatására bekövetkező ájulás már azt jelzi, hogy szervezetünk az utolsó tartalékait éli fel, vagyis, ahogyan a magyar nyelv találóan kifejezi: kimerült. Nincs energiája, nincs üzemanyaga.

Fáradtság, mint tünet

Ha eleget alszunk, és úgy érezzük, életünk nem stresszesebb mint korábban, mégis állandóan fásultnak, enerváltnak érezzük magunkat, akkor ideje orvoshoz fordulni. Különösen, ha a probléma már hónapok óta tart, s az már a mindennapokat, a munkát és a társas kapcsolatokat is nehezíti. Sok betegség ugyanis a fáradékonyságot melléktünetként idézi elő. Ilyen például a vashiányos vérszegénység, a szívelégtelenség, a szklerózis multiplex, a krónikus veseelégtelenség vagy a krónikus fáradtság szindróma, de állhat a háttérben vérnyomásprobléma, sőt rákos megbetegedés is.

Fáradtság és lelki problémák

A fáradékonyság gyakran összefügg a lelki és pszichikai problémákkal, különösen a depresszióval és a szorongással léphet fel együtt. Itt is felvetődik a kérdés: melyik volt előbb? A tartós kimerültség a lelki megbetegedés tünete? Vagy a lelki problémák az állandó fáradtság miatt keletkeznek?

A fáradtság, kimerültség kezelése mindenképpen kombináltan kell, hogy történjen. Az orvosi konzultáció és kivizsgálás mellett, elengedhetetlen az életmód pozitív irányú megváltoztatása. Szükség van stresszoldásra, testmozgásra, étrend-kiegészítők szedésére, energiát adó tevékenységekre és táplálkozásra. Próbáljunk meg szabadságot kivenni, pihenni, feltöltődni.


close