Egyensúlyfejlesztés

Egyensúlyunk fejlesztését csukott szemmel végzett egyensúlygyakorlatokkal és sportolással végezhetjük. Fontos a tartóizmok megerősítése is, összetett erősítő mozdulatsorokkal

.

Az egyensúly fenntartásáért az egyensúlyozó (vesztibuláris) rendszer és a tartóizmok felelősek. A tartóizmok segítenek a végtagok stabilitásában, míg az egyensúlyozó rendszer a testtartásra vonatkozó információkat továbbítja az agyba. A csukott szemmel végzett egyensúlygyakorlatok és a sportolás fejleszti az egyensúlyt. A tartóizmok erősítésére bármilyen erősítő gyakorlatot végezhetünk, de különösen az összetett mozdulatsorokat, valamint az egyensúlyozást igénylő gyakorlatok hatékonyak.

Például, fogjunk mindkét kezünkbe különböző nehézségű súlyzót, végezzünk ismétléseket, majd cseréljük a súlyokat. A különböző nehézségű súlyok hatására a testnek meg kell találnia a középpontját, így nagyszerűen fejleszthetőek a kis tartóizmok. A szörfözés és gördeszkázás is kiváló egyensúlyfejlesztő gyakorlat.

Ha megingunk, válasszunk ki tekintetünkkel egy távoli pontot. Az agy felméri a test helyzetét a gravitáció függvényében, és ez elég információt nyújt ahhoz, hogy visszanyerjük az egyensúlyunkat.


close