Ájulás lelki okai

Ájulás alatt a rövid ideig tartó, múló, nyom nélkül gyógyuló eszméletvesztést értjük, amely bekövetkezhet lelki betegségek miatt is.

Sok esetben a különböző fóbiák hozzák felszínre a pánikbetegséget, mely azután szélsőséges esetben ájulásérzethez, vagy akár ájuláshoz is vezethet.

Ájulás fóbia miatt

A fóbiáknak számos formája létezik. Az agorafóbia rosszullétet, félelmet jelent a zsúfolt terektől – tömegtől, a szociális fóbia pedig rosszullétet figyelemnek kitett szituációkban, nyilvános megjelenéseknél. Léteznek speciális fóbiák, melyek konkrét tárgyra, szituációra, állatokra irányulnak.

Az egyik leggyakoribb a fóbiák között a közlekedési fóbia, azaz a közlekedési eszközöktől való félelem. A klausztrofóbia is ismert probléma, ilyenkor a szűk tér – például lift – okoz szorongást, pánikot.

Pánikreakció okozta ájulás

A fóbiában szenvedő ember mindent megtesz, hogy elkerülje a félelméhez kapcsolódó helyzeteket. Ha mégis beszorul egy szorongáskeltő szituációba, megpróbál mielőbb kimenekülni onnan, ha ez nem sikerül, gyakran pánikreakció jelenik meg.

A fellépő pánikrohamra jellemző, hogy a roham hirtelen kialakuló szédüléssel, gyengeségérzéssel kezdődik, melyhez a későbbiekben erős félelem, intenzív szorongásérzet társul. A rosszullétet akár ájulás is kísérheti, illetve az illető attól fél, hogy szívinfarktusa van vagy elveszíti a józan eszét.

A fóbiák – szorongások hátterében fennálló, de megoldhatatlannak látszó konfliktusok is állhatnak. Tipikusan ilyen például a párkapcsolati konfliktus; a csapdahelyzet szimbolikusan jelentkezik, de az igazi ok a mögötte álló helyzet.


close