Sport alacsony vérnyomással

A rendszeres testmozgásnak nagyon nagy szerepe van az egészséges, normális vérnyomás megőrzésében, fenntartásában. Azonban azoknak, akiknek alacsony a vérnyomása, érdemes egy kicsit körültekintőbben megválasztani azt, hogy mit sportoljanak.

Az alacsony vérnyomásnak időnként semmilyen tünete nincs, másoknál viszont gyakran szédülést, gyengeséget okozhat, esetenként viszont sokkal komolyabb tünetekkel járhat együtt, például fokozott izzadást, hányingert, látászavarokat vagy éppen gondolkodási nehézségeket okozhat.

Ezek a kellemetlenségek ráadásul sportolás közben is jelentkezhetnek, vagyis éppen a mozgás válthatja ki. A testmozgás végzése közben gyakran a folyadékpótlásról is elfeledkezünk, az enyhe mértékű kiszáradás pedig tovább fokozhatja a vérnyomás csökkenését.

Sportolás közben ráadásul az izmoknak több oxigéndús vérre van szüksége, ez pedig tovább csökkentheti az egyébként is alacsony vérnyomást, illetve az agy vérellátását.

A sport kedvezően hat a vérnyomásra

Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy alacsony vérnyomással nem szabad sportolni, éppen ellenkezőleg: a rendszeres mozgásnak nagyon jótékony hatása van a szív- és érrendszerre, illetve a vérnyomásunkra. Azonban néhány dologra érdemes odafigyelni, elsősorban arra, hogy ne legyenek túlságosan gyors helyzetváltoztatások a mozgás során, főleg a fejünk ne kerüljön hirtelen a szív szintje alá vagy afölé. Nem túl előnyös például, ha sokat kell hajolgatnunk, vagy fekvő helyzetből kell „felpattannunk”.

Az alacsony vérnyomással küzdők számára javasolt mozgásformák közé tartozik például az úszás, a gyaloglás vagy a kocogás, a kerékpározás, az evezés, a súlyzókkal végzett gyakorlatok.
Szintén nagyon oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra.

Már a mozgás megkezdése előtt igyunk egy-két pohár vizet, és közben is többször kortyoljunk vizet vagy speciális sportitalt, mellyel az izzadás közben elveszített elektrolitokat is pótolhatjuk.


close