Alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás, más néven hypotonia számos betegség kialakulásához járulhat hozzá. Elsősorban az agyi funkciókat károsítja, megnehezítve ezzel a beteg mindennapjait, munkáját és szabadidejét.

Az alábbiakban a vérnyomásmérés módjáról, az alacsony vérnyomás fogalmáról és hatásáról, illetve a vérnyomás ellenőrzésének ajánlott sűrűségéről olvashat.

A lakosság 30 százalékát érinti ez a betegség, különösen a fiatal nők körében jellemző. Amennyiben a szisztolés vérnyomás 100 Hgmm, illetve ennél alacsonyabb a nők körében, 110 Hgmm vagy ennél kevesebb pedig a férfiaknál, krónikus hypotoniáról, azaz alacsony vérnyomásról beszélünk.

Általában mindig változnak az értékek, ha vérnyomást mérünk. A krónikus alacsony vérnyomás diagnózisa akkor mondható ki, ha kóros adatokra derül fény az ismételt vérnyomásmérésekkel, figyelembe véve a klinikai tüneteket.

Hogyan mérik a vérnyomást?

Változó a vér nyomása az erekben, amennyiben összehúzódik a szív és elernyed. Ezt a nyomást két szám segítségével tudhatjuk meg, az értékét pedig higanymilliméterben (Hgmm) adják meg.

Az egyik a szisztolés nyomás, amely akkor keletkezik, ha összehúzódik a szív, a vért pedig kinyomja szívünkből az ereinkbe. Ezt a vérnyomásmérésnél a két szám (például 120/80) közül a magasabb mutatja.

A másik a diasztolés nyomás, amely a szív elernyedésekor keletkezik, és az alacsonyabb számból tudhatjuk meg az értékét. A pulzusnyomás, vagyis a szisztolés és a diasztolés érték különbsége normálisan 50 Hgmm körüli.
A vérnyomást általában valamelyik karunkon mérik, ehhez pedig felfújható mandzsettás vérnyomásmérőt használnak.

Az aktuális vérnyomásértékeket rengeteg tényező befolyásolja. Magasabb, ha mozgunk, például fizikai munkát végzünk, alacsonyabb, ha pihenünk.

Akkor is változhat az érték, ha más testhelyzetbe kerülünk (ülve a diasztolés vérnyomás magasabb, mint fekve), valamint az érzelmi állapot, a terhesség időszaka, a káros életmód, illetve a különböző készítmények alkalmazása is befolyásolja a vérnyomást.

Gyakran előfordult már, hogy az orvosi rendelőben magasabb értékek kerültek rögzítésre, mint otthon.

Mikor alacsony a vérnyomás?

Korábban a klinikusok és kutatók is úgy gondolták, hogy az általános alacsony vérnyomás nem terjed át az agyra. A legfrissebb vizsgálati eredmények azonban azt igazolták, hogy ilyenkor az agyi vérátáramlás is alacsonyabb a betegeknél, ezáltal kialakul az agyi működések csökkenése.

Rendszeres mérés szükséges

Minden 40 évnél idősebb ember számára ajánlott a rendszeres vérnyomásmérés. Az egészséges fiatalembernek elegendő kétévente megismételni a mérést. Ezt a háziorvosnál, de számos patikában is elvégzik.

Más a helyzet, ha mozgásszegény életmódot folytat, vagy ha magas a vérnyomása valamelyik családtagjának. Ebben az esetben évenkénti ellenőrzés szükséges.

Volt rá eset, hogy egy-egy rutinszerű vérnyomásmérésnél derült ki, hogy magas vérnyomása volt a betegnek, de nem jelentkeztek panaszok. Rosszabb a helyzet, ha csak az első szövődmények (például érelmeszesedés) kialakulása után ismerik fel a betegséget. Ilyenkor már a terápia sem segíthet.


close