magas vérnyomás, szapora pulzus

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Öt hónapja szedek vérnyomáscsökkentőket, akkor ugrott ki először 175/100/110-re a vérnyomásom, ami azelőtt mindig rendben volt.Először prenessa 4mg/nebibeta 2,5mg tablettát írtak fel melyek így együtt állandó fejfájást okoztak és a vérnyomásom a szedésük mellett is heti kétszer-háromszor kiugrott.Majd csere történt prenessa maradt/concor cor 2,5 mg, a tüneteim nem változtak.Aztán egy hónap múlva megint csere történt prenessa ismét maradt/concor 2,5mg a fejfájásom továbbra is állandósult.Egy hónapja szedem a covercardt 5/5 mg, a vérnyomásom azóta átlagosan 115/70, a fejfájásom szerencsére megszűnt viszont a pulzusszámom 95-125 közötti.24 órás EGK-m rendben, pajzsmirigy, hasi és vese uh rendben, laborok rendben.Koponya CT-n is voltam a fejfájás miatt ennek eredményeképp CTA vizsgálatra küldtek AVM diagnózis miatt.Ennek lehet köze a pulzusszám emelkedéshez?Kérném szíves válaszát esetleg javaslatát merre menjek tovább, hogy a pulzusomat is be tudják állítani.Nagyon sokat romlott az életminőségem ebben a pár hónapban, pedig két kisgyermekem van akiknél helyt kellene állnom, de így a sok rosszullétem miatt melyek iszonyúan megviselnek testileg és lelkileg is nagyon nehéz.
2011. 09. 14. | 20:48

Kedves Kérdező!

Leírásából nem egyértelmű, hogy a gyógyszeres beállítások során a fejfájása mellett minden alkalommal magasabb volt-e a vérnyomása. Amennyiben igen, nagy valószínűséggel a fejfájása hátterében a magas vérnyomás is állhatott. Ha a vérnyomása rendeződött, akkor a gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetett a fejfájása. A magas pulzusszámot mindenképpen csökkenteni szükséges. Ha a már szedett Concor a fejfájás miatt nem jön szóba, meg lehet próbálni más hasonló gyógyszert, így Lokrent , esetleg Betalocot. A CT angiografiás vizsgálatra valószínűleg azért küldték, mert a sima koponya CT-n valami elváltozás látszódott ami érfejlődési rendellenesség (AVM, arterio-venosus malformatio) gyanúját keltette. Ennek részletesebb, pontosabb megítélését várják a célzott CT vizsgálat során. Ennek a diagnózisnak a másik vizsgálati lehetősége az MR vizsgálat.

Orvosszakértő 2011. 09. 16. | 09:00
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close