Alacsony vérnyomás szövődményei

A magas vérnyomással szemben az alacsony vérnyomásnak nincsenek olyan veszélyes hosszú távú hatásai, például nem károsítja az érfalakat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk az alacsony vérnyomást.

Több olyan ok is van, amiért érdemes kezelni az alacsony vérnyomást, vagyis kideríteni, hogy pontosan mi áll a hátterében, és ennek megfelelő terápiát választani.

Az alacsony vérnyomás ugyan nem okoz olyan hosszú távú károsodásokat, mint a magas vérnyomás, és nagyon sok embernél különösebb tünetekkel sem jár, de ennek ellenére fontos figyelmeztető jel lehet. Az alacsony vérnyomás hátterében ugyanis komoly betegségeket is találhatunk, például a hormonrendszer zavarait, allergiás reakciókat, esetleg cukorbetegséget. Ezeknek pedig hosszú távon súlyos szövődményei is lehetnek.

Alacsony vérnyomás okozta sejtkárosodás

Az alacsony vérnyomás gyakran azzal jár együtt, hogy bizonyos szervekhez nem jut elegendő oxigén- és tápanyagdús vér, ez pedig a sejtek károsodásához, akár pusztulásához is vezethet, ami az adott szerv működésképtelenségével járhat együtt.

Ez különösen súlyos és elhúzódó, rendkívül alacsony vérnyomás esetén jelenthet veszélyt. A túlságosan alacsony vérnyomás miatt károsodhatnak a vesék, a szív izomzata, de a bélrendszer is.

Az alacsony vérnyomás sérüléseket okozhat

Az alacsony vérnyomás gyakran szédüléssel, az agy hatékony működésének csökkenésével, ájulással járhat együtt, ezért bizonyos értelemben szövődménynek tekinthetőek az ebből fakadó esések, illetve az azokkal összefüggő sérülések is. Hasonlóképpen, az alacsony vérnyomással összefüggő álmosság, szédülés, látászavarok, ájulás, gyengeség vagy rosszullét jelentős mértékben megnövelheti például az autóbalesetek rizikóját.

Hirtelen vérnyomásesés – veszélyhelyzet!

A hirtelen lezuhanó vérnyomás sokkos állapotot okozhat, és akár halálhoz is vezethet. A nagyon alacsony vérnyomásnak az oka lehet vérveszteség, akár belső vérzés is, ezért mindenképpen sürgős orvosi beavatkozásra van szükség a kezeléséhez.


close