Álmosság: az alacsony vérnyomás meghökkentő tünete

Az alacsony vérnyomásra (hipotónia) sokan legyintenek, mondván, jobb, mintha magas lenne, ezért nem is kezeltetik, sőt, sokan fel sem ismerik az alacsony vérnyomás tüneteit: az álmosságot, a fáradtságot inkább személyiségjegynek tekintik.

Alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomásérték átlagosan 100/60 Hgmm alatti, valamint krónikusan alacsony vérnyomásról van szó, ha az első, azaz szisztolés érték tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t.

A vérnyomásértéket 3 fő tényező határozza meg:

  • Perctérfogat, vagyis a szív által kipumpált vér mennyisége 1 percre vonatkoztatva.
  • Az erekben keringő vér mennyisége.
  • Az erek befogadóképessége, melyet az erek belső átmérője határoz meg.

Alacsony vérnyomás kiváltói

A különösen alacsony vérnyomás több kiváltó tényezőre is visszavezethető. A perctérfogat csökkenhet szívbillentyű rendellenesség, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve szívinfarktus, szívizom-károsodás, vagy gyengülés miatt. Hipotenzió felléphet vértérfogat-csökkenés hatására, például kiszáradás, vagy masszív vérzés következtében.

Leeshet a vérnyomás az erek túlzott kitágulása miatt, ilyen előfordulhat vérmérgezés kapcsán fellépő keringési rendellenesség, súlyos allergiás reakció, nagy meleg, láz, az idegrendszert érintő bizonyos elváltozások és egyes gyógyszerek hatására. Továbbá terhes illetve vashiányos vérszegénységben szenvedő nőknél is gyakori az alacsony vérnyomás.

Melyek az alacsony vérnyomás tünetei?

Alacsony vérnyomás esetén elsősorban az agyi keringés zavarait észleljük, mely szédülés, kábultság, látászavar, fejfájás, ájulás formájában jelentkezhet. A rosszullétet a szimpatikus idegrendszer kompenzációja követi, mely szapora szívveréssel, hideg, sápadt végtagokkal, émelygéssel, izzadással jár. Alacsony vérnyomás tartós fennállása esetén a teljesítőképesség csökkenése, fáradékonyság, hosszan tartó reggeli ébredés, koncentrációzavar léphet fel. További panasz lehet az alvászavar, a depresszió, a fülzúgás is.

Jellemző tünete még az állandó napközbeni álmosság, bágyadtság, ásítozás. Erre kifejezetten akkor érdemes figyelni, ha egyébként nincs alvásproblémánk, és pihentetően alszunk. A hipotóniára jellemző álmosító tünetek csak fokozódnak egy kiadós ebéd után, az érintettek úgy érzik, leragad a szemük, ezért érdemes kisebb adagokban magukhoz venni az ételt.


close