Szédüléshez kapcsolódó tünetek

A szédüléshez kapcsolódó tünetek igen jellegzetesek. Társulhat hozzájuk fejfájás, de a szédülést kísérhetik pszichiátriai eltérések.

Az alábbiakban a szédüléshez kapcsolódó különböző tüneteket – a hányingert és a fejfájást –, valamint a hozzájuk társuló kórképeket tárgyaljuk.

A szédülés egy komplex heterogén tünetcsoport, amelybe többféle kórképet sorolunk. A hétköznapi nyelvben a szédülés megfogalmazása pontatlan, a klasszikus értelembe véve csak a vertigot tekintjük szédülésnek, de ebbe a témakörbe vehető még az ájulásérzés, az egyensúlyvesztés és a bizonytalanság-érzés.

Szédüléshez kapcsolódó hányinger

A klasszikus vertigot kísérő tünetek jellegzetesek: nystagmus (szemtekerezgés), hányás, verejtékezés, alacsonyabb pulzusszám, alacsonyabb vérnyomás, sápadtság kísérheti, de eszméletvesztéssel nem jár.

Vertigot okozhatnak a belső fül eltérései, melyek a félkörös ívjáratokat is érintik, a belső fület és az agyat összekapcsoló hallóideg (VIII. agyideg) rendellenessége, az egyensúlyozásban szerephez jutó agytörzsi, valamint kisagyi összeköttetések sérülései.

A hányinger és a szédülés jelentkezhet még belgyógyászati betegségek esetében is, például epehólyag-gyulladás, vírusfertőzések, gyomor- és bélbetegségek, egyes szívbetegségek esetén.

Szédüléshez társuló fejfájás

A szédüléshez társulhat fejfájás, ez jellemző lehet alacsony vagy magas vérnyomás esetében. Jellegzetes kórkép az orthostaticus hypotonia, amikor hosszas állás során csökken a vérnyomás vagy hirtelen felállás, illetve leülés során esik le a vérnyomás.

A vércukorszint normálistól való eltérése alacsonyabb (hypoglikemia) és magasabb (hyperglikemia) vércukorértékek is okozhatnak fejfájást és szédülést együttesen. Fertőző betegségekben szintén alakulhat ki fejfájás és szédülés együttesen, de a vérszegénység is okozhat fejfájást és szédülést.

A szív pumpafunkciójának károsodása szívbetegségekben, és légzőszervi betegségekben a vér elégtelen oxigenizációja esetében az agyi vérellátás csökkenése okoz együttesen fejfájást és szédülést. A vertigo egyik típusa a cervicalis vertigo, amelynek oka a nyaki gerinc kopása, és ennek hatására nyakizmokban lévő „helyzet-érzékelő testecskék” működése megváltozik, kóros izgalom alakul ki bennük, ez szédülés érzetet, illetve fej- és nyaki fájdalmat vált ki.

A szédülés migrén tünete is lehet, ilyenkor szintén együttesen jelentkezik a fejfájás és a szédülés.

A szédülés és a fejfájás kapcsolatának tárgyalásakor már szó volt arról, hogy szívbetegség is okozhat szédülést és fejfájást, de a fejfájáson kívül még egyéb jellegzetes tünetek is kialakulhatnak.

Például szívelégtelenségben nehézlégzés, ödéma lehet még vezető tünet, emellett ritmuszavarokban is jelentkezhet szédülés, érelmeszesedés következtében is romolhat a szív funkciója, melyre jellemző tünet e mellkasi fájdalom, és csak kísérő tünet a szédülés, stb.

Szédülés és pszichiátriai kórképek

A szédülést kísérhetik pszichiátriai eltérések, például izgatottság, szapora légvétel. A szédülés jelentkezhet egyensúlyvesztés formájában, ilyenkor szemészeti eltérések, például kettős látás, mozgásszervi betegségek okozzák az egyensúlyzavart. Egyéb ideggyógyászati kórképben is megjelenhet, például epilepsziás roham, ilyenkor a szédülést az epileptiform görcsök kísérhetik.


close