Ájulás – mit tegyünk, ha ájultat látunk?

Az ájulás rövid ideig tartó, nyom nélkül múló eszméletvesztés, mely tulajdonképpen bárkit érinthet, bármikor előfordulhat. Az eszméletvesztés azonban nem normális, ezért az ájultnak mindenképpen segítséget kell nyújtanunk.

Az ájulás hátterében minden esetben az agy vérellátásának romlása húzódik meg, vagyis nem jut az agyba annyi vér, amennyire annak szüksége lenne a normális működéshez. Rengeteg dolog okozhatja ezt a nem megfelelő vérellátást, és így szédülést és az ájulást is. Ezek közé tartozik például számos szívbetegség, szívritmuszavar, a vércukorszint hirtelen lezuhanása. Lehet gyógyszer mellékhatása is az ájulás, de kiszáradás, a nagy meleg, a túlzott izgalom vagy idegesség, esetleg vérszegénység.

Ájulást követően

Bár az ájulás elég gyakori jelenség, és a legtöbbször rövid ideig tart és semmilyen maradandó károsodást nem okoz, mindenképpen orvosi vészhelyzetnek számít, ezért érdemes minden esetben mentőt hívni. Még akkor is, ha az érintett hamar magához tér, és nincsenek rajta sérülések, érdemes lehet minél hamarabb felkeresni a kezelőorvost, háziorvost, mert mindenképpen ki kell deríteni, hogy pontosan mi áll az ájulás hátterében (és esetleg emiatt valamilyen további kivizsgálásra, esetleg gyógyszerváltásra van szükség). Erre főleg akkor lehet szükség, ha az ájulás többször is megismétlődik.

Ájulás kezelése

Az ájulás kezelése nagymértékben függ attól, hogy mi annak a kiváltó oka. Ha például az alacsony vércukorszint miatt ájul el egy cukorbeteg, akkor mindenképpen szénhidrátra van szüksége a szervezetének, ha pedig a kiszáradás miatt ájul el valaki, akkor a folyadék pótlására van mindenképpen szükség. Az első lépés mindenképpen a beteg biztonságba helyezése, lefektetése – általában már ennyi elegendő ahhoz, hogy az ájulás elmúljon, vagyis hogy az agy vérellátása javuljon.

Ezután próbáljuk meg kideríteni, hogy milyen okok állhatnak az ájulás hátterében, például szüksége van-e vízre, cukros teára stb. A későbbi ájulások megelőzése érdekében mindenképpen fontos lehet a kivizsgálás, annak kiderítése, hogy miért nem jut elegendő vér az agyba.

További, ajánlott cikkünk: Elsősegélynyújtás ájulás esetén


close