Magas pulzus: mikor normális?

A pulzus, a verőereknek a szívdobogással megegyező ütemű lüktetése az orvosok által egyik legrégebben használt „eszköz” az ember egészségi állapotának megállapítására. Noha már fejlett orvosi műszerek állnak rendelkezésre, a háziorvos még mindig egy gyors pulzusméréssel kezdi a vizsgálatunkat.

Mivel a pulzusszám közvetlen mutatója a szívverésnek, ezért ennek a módszernek bizony megvan a létjogosultsága. Nem fog minden bajt megmutatni, és ha nem „normális” a pulzusszám, akkor sem kell feltétlenül aggódni.

Dacára annak, hogy az ideális pulzusszámot 72 ütem/percben határozták meg, valójában ez szinte minden embernél változik. Eleve, ha az ember mérni kezdi a pulzusát, nagy valószínűleg már azonnal megnövekedik a szívdobogás sebessége. Az orvosok ezért inkább tartományt határoznak meg, megállapítandó, hogy egy pulzus normális vagy sem. Ez 50 és 100 lüktetés/percet jelent pillanatnyilag.

Mi minden befolyásolja a pulzust?

Jelentősen befolyásolja a szívverést a stressz, a hőmérséklet, társbetegségek jelenléte, bizonyos gyógyszerek használata, valamint a test felépítése. A fiatalabbak esetében nem feltétlenül jelent problémát az alacsony pulzus, de az idősebbeknél már komolyabb bajok előjele is lehet, ezért mindenképpen orvosi vizsgálatokra lesz szükség.

A magas pulzus nagyon gyakori, itt szintén elképzelhető, hogy valamilyen komoly baj van a háttérben. Természetesen azért, mert mint említettük, a pulzus és a szív között jelentős kapcsolat van, tehát elképzelhető, hogy valamilyen szívbetegség miatt emelkedik meg a pulzusszám. Az sem kizárt, hogy a magas érték a nem megfelelő vérnyomás miatt van, ekkor szintén érdemes orvosi segítséget kérni.

Mikor normális a magas pulzus?

Vannak azonban olyan esetek, amikor a magas pulzus teljesen természetes. Az egyik ilyen az intenzív mozgás. Logikus, hogy nagyobb igénybevétel miatt a szívdobogás üteme felgyorsul, hiszen a sejteknek több oxigénre van szükségük a működésükhöz. Érzelmi reakciók is válthatnak ki pulzusemelkedést, legyen szó akár félelemről, akár pozitív érzésekről.

Ezekben az esetekben az a közös, hogy az ok jól meghatározható és a pulzusszám idővel visszaáll a normális tartományba. Ilyenkor nincs szükség orvosi beavatkozásra, szívünket nem fenyegeti semmilyen komoly veszély.


close