Fülzúgás

A fülzúgás – szédüléssel társulva – többnyire fülbetegséget jelez, de a keringési rendszer vagy az anyagcsere folyamatok káros elváltozására is utalhat.

Az alábbiakban részletesen olvashat olyan betegségekről, amelyek fülzúgást és szédülést okozhatnak.

Labyrinthitis

A belső hallójárat gyulladása vírusos és bakteriális fertőzés következményeként is kialakulhat. Ez a betegség általában krónikus középfülgyulladás szövődménye. Fülzúgás, idegi típusú halláscsökkenés és forgó szédülés kíséri. Gyógyításához műtéti beavatkozás szükséges.

Meniere-szindróma

A hirtelen jelentkező fülzúgás, halláscsökkenés, forgó szédülés és hányás Meniere-szindrómára utalhat. A betegek többségének folyamatosan romlik a hallása, miközben pszichés panaszok – például paranoia – is kialakulhat. A tünetek rohamszerűen jelentkeznek, egy roham több órán át is tarthat. A rohamot a belső fülben található folyadék mennyiségének akut növekedése okozza. Általában megoldást jelent a gyógyszeres kezelés, a sebészeti beavatkozás csak súlyos esetben indokolt.

Hallóideg jóindulatú daganata

A hallóideg jóindulatú daganata (acusticus neurinoma) egy daganatos elváltozás, amely a belső hallójáratban kezd el fejlődni, majd a kisagy-híd szögletbe helyezkedik. Jellegzetes tünete a fülzúgás, a hallásromlás, az egyensúlyi zavarok, a könny- és nyálelválasztás zavara, illetve az arcbénulás. A daganat nagyságától függően akár vízfejűség is kialakulhat.

Keringési zavarok és anyagcsere problémák

A fülzúgás és az egyensúly zavarainak hátterében keringési problémák is állhatnak. Az alacsony és a magas vérnyomás tünetei között egyaránt szerepelnek ezek a panaszok. Az agyat ellátó erek szűkülete, az agy keringési zavara szintén okoz ilyen panaszt, mely nemcsak az idősebb korosztályt érintheti. Ennek megfelelően a keringésjavítók alkalmazása segíthet a kellemetlen panaszok megszűntetésében, legyen szó akár keringásjavító gyógyszerekről vagy vény nélkül kapható gyógyhatású készítményekről.

Kiemelendő a Ginkgo biloba kivonata, mely régóta ismert jótékony, többek között keringésjavító hatásáról, számos vény nélkül kapható termék tartalmazza kivonatát, sok esetben használata a gyógyszeres terápiát is kiváltja.
Számos anyagcserét érintő probléma vezethet szédüléshez és fülzúgáshoz, például a diabétesz, egyes veseműködési zavarok, májbetegségek, vagy a pajzsmirigy különböző betegségei.

Előfordulhat, hogy a panaszok hátterében a klimax, illetve valamilyen neuropszichiátriai betegség áll. A helytelen táplálkozás, a túlzott alkohol- vagy kávéfogyasztás is indokolhatja a tünetegyüttest.

Gyógyszerek mellékhatása

Az ototoxikus, illetve a vestibulotoxikus szerek túladagolása gyakran okoz fülzúgást és szédülést. Mivel ezek a gyógyszerek közvetlenül károsítják a fület, túlzott alkalmazásuk halláscsökkenéshez vezethet. A hatóanyagok közül ezért érdemes odafigyelni az acetilszalicilsavra, az aminoglikozidra, az antihisztaminokra, a carbamazepinre, a diclofenacra és a diuretikumokra.

További, ajánlott cikkeink ebben a témában: Fülzúgás okai, Fülzúgás lelki okai, Szubjektív fülzúgás, Fülzúgás kivizsgálása, Fülzúgás kezelése


close