Fülzúgás

A fülzúgás – szédüléssel társulva – többnyire fülbetegséget jelez, de a keringési rendszer vagy az anyagcsere folyamatok káros elváltozására is utalhat.

Az alábbiakban részletesen olvashat olyan betegségekről, amelyek fülzúgást és szédülést okozhatnak. Amennyiben Önnél fülzúgásos panaszok jelentkeznek, érdemes panaszát minél előbb kivizsgálni – lásd bővebben: Miért kell kezeltetni a fülzúgást?

Labyrinthitis

A belső hallójárat gyulladása vírusos és bakteriális fertőzés következményeként is kialakulhat. Ez a betegség általában krónikus középfülgyulladás szövődménye. Fülzúgás, idegi típusú halláscsökkenés és forgó szédülés kíséri. Gyógyításához műtéti beavatkozás szükséges.

Meniere-szindróma

A hirtelen jelentkező fülzúgás, halláscsökkenés, forgó szédülés és hányás Meniere-szindrómára utalhat. A betegek többségének folyamatosan romlik a hallása, miközben pszichés panaszok – például paranoia – is kialakulhat. A tünetek rohamszerűen jelentkeznek, egy roham több órán át is tarthat. A rohamot a belső fülben található folyadék mennyiségének akut növekedése okozza. Általában megoldást jelent a gyógyszeres kezelés, a sebészeti beavatkozás csak súlyos esetben indokolt.

Hallóideg jóindulatú daganata

A hallóideg jóindulatú daganata (acusticus neurinoma) egy daganatos elváltozás, amely a belső hallójáratban kezd el fejlődni, majd a kisagy-híd szögletbe helyezkedik. Jellegzetes tünete a fülzúgás, a hallásromlás, az egyensúlyi zavarok, a könny- és nyálelválasztás zavara, illetve az arcbénulás. A daganat nagyságától függően akár vízfejűség is kialakulhat.

Keringési zavarok és anyagcsere problémák

A fülzúgás és az egyensúly zavarainak hátterében keringési problémák is állhatnak. Az alacsony és a magas vérnyomás tünetei között egyaránt szerepelnek ezek a panaszok. Az agyat ellátó erek szűkülete, az agy keringési zavara szintén okoz ilyen panaszt, mely nemcsak az idősebb korosztályt érintheti. Ennek megfelelően a keringésjavítók alkalmazása segíthet a kellemetlen panaszok megszűntetésében, legyen szó akár keringásjavító gyógyszerekről vagy vény nélkül kapható gyógyhatású készítményekről.

Kiemelendő a Ginkgo biloba kivonata, mely régóta ismert jótékony, többek között keringésjavító hatásáról, számos vény nélkül kapható termék tartalmazza kivonatát, sok esetben használata a gyógyszeres terápiát is kiváltja.
Számos anyagcserét érintő probléma vezethet szédüléshez és fülzúgáshoz, például a diabétesz, egyes veseműködési zavarok, májbetegségek, vagy a pajzsmirigy különböző betegségei.

Előfordulhat, hogy a panaszok hátterében a klimax, illetve valamilyen neuropszichiátriai betegség áll. A helytelen táplálkozás, a túlzott alkohol- vagy kávéfogyasztás is indokolhatja a tünetegyüttest.

Gyógyszerek mellékhatása

Az ototoxikus, illetve a vestibulotoxikus szerek túladagolása gyakran okoz fülzúgást és szédülést. Mivel ezek a gyógyszerek közvetlenül károsítják a fület, túlzott alkalmazásuk halláscsökkenéshez vezethet. A hatóanyagok közül ezért érdemes odafigyelni az acetilszalicilsavra, az aminoglikozidra, az antihisztaminokra, a carbamazepinre, a diclofenacra és a diuretikumokra.

További, ajánlott cikkeink ebben a témában: Fülzúgás okai, Fülzúgás lelki okai, Szubjektív fülzúgás, Fülzúgás kivizsgálása, Fülzúgás kezelése


close