Pajzsmirigy alulműködés és az alacsony vérnyomás

A pajzsmirigynek, ennek a torokban elhelyezkedő szervünknek a legfontosabb feladata bizonyos hormonok előállítása: ezek többek között a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszanak, így hiányuk vérnyomásproblémákat is okozhat.

A pajzsmirigy a torokban elhelyezkedő szerv, mely többféle hormont is előállít, és rendkívül fontos szerepe van a szervezetünk megfelelő működésének biztosításában.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak a termelődése elégtelen. A pajzsmirigy-hormonok gyakorlatilag minden szervrendszerre hatnak, így számtalan tünet képében jelentkezhet ez. Ezek közül egy, kevésbé ismert az alacsony vérnyomás.

Pajzsmirigyhormonok szerepe

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje számos módon hat a kardiovaszkuláris rendszerre, ezen keresztül pedig a vérnyomásunkra is. A szívverés például lelassulhat, szabálytalanná vagy erőtlenné válhat, így a szív nem tud elegendő vért pumpálni, ez pedig a szerveinkben oxigén- és tápanyaghiányt is előidézhet. Szintén alacsony vérnyomáshoz vezethet az, hogy a pajzsmirigy egyik hormonja stimuláló hatással van arra a vérmennyiségre, melyet a szív folyamatosan „megmozgat”.

Ortosztatikus hipotenzió

Szoros lehet az összefüggés a pajzsmirigy-alulműködés és az úgynevezett orthosztatikus hipotenzió között, ez utóbbi az a jelenség, mikor valakinek akkor „esik” le hirtelen a vérnyomása, ha fekvő vagy ülő helyzetből feláll. Ennek hátterében a központi idegrendszer pillanatnyi zavara állhat, ami pedig a mellékvese hormonjaival is összefüggésben áll. Mivel a pajzsmirigy hormonjai a mellékvesére is stimuláló hatással vannak, ha az egyikből (vagyis a pajzsmirigy hormonjaiból) a kelleténél kisebb mennyiség van a szervezetünkben, a másik sem tud elegendőt termelni.

A pajzsmirigy alulműködés okai, kezelése

A pajzsmirigy alulműködése lehet veleszületett betegség következménye, de autoimmun betegség, gyulladás, sőt gyógyszer-mellékhatás is okozhatja a pajzsmirigyhormonok túl alacsony szintjét. A pajzsmirigy alulműködése gyógyszerekkel, hormonpótlással általában jól kezelhető.


close