Hogyan kezelhető a szédülés?

A magyar nyelv a szédülés szót használja minden olyan állapotra, amikor valaki elveszti az egyensúlyát, vagy járása bizonytalanná válik. Fontos tudni azonban, hogy a szédülés kifejezéssel jellemzett állapot nagyon sokféle lehet a kiváltó októl függően. Ennek megfelelően a kezelés is nagyon sokrétű.

Az alábbiakban a szédülés esetén előforduló kezelési lehetőségekről olvashat.

Ha egy-egy alkalommal jelentkezik a szédülés, akkor nem igényel külön orvosi ellátást. Ilyen esetekben elég, ha a beteg leül vagy lefekszik, így marad 2 percig, és csak ezután próbál meg felállni. A rosszullétek ismétlődése elkerülhető azzal, ha a kiszáradás kivédésére minden nap legalább 2-3 liter folyadékot fogyasztunk. Ez lehet víz, gyenge tea, leves, de származhat lédús gyümölcsökből is.

A folyadékháztartás egyensúlyának megtartása érdekében javasolt leszokni a dohányzásról, és kerülni a kávé, az erős tea, a partidrogok használatát, mert ezek szűkítik az ereket és rontják a keringést. Emellett az állóképesség és az erek állapotának javítása érdekében ajánlott naponta rendszeresen mozogni.

Rendszeres szédülés

Amennyiben rendszeresebben jelentkezik a szédüléses rosszullét, semmiképp nem ajánlott autót vezetni, kerékpározni, veszélyes munkahelyen, gépekkel dolgozni. Ilyen esetben mindenképpen fel kell keresni a családorvost, és kivizsgáltatni, mi okozza a szédülést.

A leggyakoribb okok között szerepelhet a belső fül elemeinek, így a labirintusnak és az egyensúlyozó idegnek a gyulladása, a Meniere-betegség, a vestibuláris migrén, a benignus paroxizmális pozícionális vertigo. Ezen kívül okozhat még szédülést a vérnyomás ingadozása vagy az erek szűkülete miatti vérellátási zavar is, de gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

A szédülés kezelési lehetőségei

A kezelést mindig az aktuális betegség határozza meg. Ha a kiváltó ok gyulladás vagy fertőzés, akkor antibiotikumok és gyulladásgátlók jönnek szóba. Ha mellékhatásként jelentkezik, akkor a kiváltó gyógyszert kell elhagyni. Amennyiben vérnyomás-ingadozás váltja ki, akkor a vérnyomást kell beállítani. Az oki terápia mellett szükség lehet a tünetek (hányás) csillapítására is.

Ginkgo biloba érszűkület vagy keringési zavar esetén

Ha érszűkület, esetleg keringési zavar miatt alakul ki a szédülés, akkor jótékony hatása lehet a ginkgo biloba tartalmú készítményeknek, melyek a vérkeringés rendezése által szüntetik meg a panaszokat.

A fentiek kiegészíthetők tornagyakorlatokkal is, melyek képesek megszüntetni a szédülés okát vagy újraprogramozzák a belső fület, és így csillapítják a kellemetlen tüneteket.

Dr. Veres Dóra

Forrás:

The Merck’s Manual: Dizziness

Dizziness: lightheadedness and vertigo: home treatment
Univ. Maryland medicsal Center: Dizziness treatment


close