Fülzúgás szédülés

Fülzúgás szédülés esetében is előfordulhat. Lehet, hogy a betegnek idegi halláscsökkenése van. A betegség gyógyítható.

A fülzúgást belülről hallja a beteg, leginkább búgó, csengő, vagy zakatoló hangot észlel. Lehet egy-, vagy kétoldali, de sokszor a fejben jelentkezik. A Tinnitus, azaz a fülzúgás a lakosság 5 százalékát is érintheti.

Milyen típusai vannak a fülzúgásnak?

Az objektív fülzúgás az izmok ritmusos összehúzódása következtében alakulhat ki, a nem megfelelő véráramlás állhat a háttérben. Ez a ritkább betegség. A szubjektív fülzúgás elég gyakran halláscsökkenéssel jár. Idegi halláscsökkenése van a fülzúgásban szenvedő betegek 90 százalékának, ez a belsőfül, illetve annak idegeinek károsodása miatt alakul ki.

Gyógyítható a betegség, ha eltávolítják a fülzsírt, kezelik a nyaki erek rendellenességeit vagy a daganatot, ha elmaradnak a hallószervre káros gyógyszerek, és kezelik a fertőzéseket megfelelő antibiotikumokkal.

A szubjektív fülzúgás hallókészülékkel, illetve a hang elfedhetőségén alapuló berendezéssel és antidepresszáns gyógyszerekkel kezelhető. Lényeges a dohányzás és a kávéfogyasztás, valamint az aszpirin elhagyása.

A kezelés hatékonysága a fülzúgás hátterétől, illetve a beteg érzelmi reakcióitól függ. A páciensek háromnegyed része nem tartja elviselhetetlennek a szubjektív fülzúgást. Ilyen esetekben jók a relaxációs technikák. Az állandóan jelentkező, erős zúgás testi és lelki kimerülést okoz a betegek egy százalékánál.


close