A fülzúgás gépi kezelése

A fülzúgás rendkívül kellemetlen probléma, mely sistergő, zúgó, sípoló vagy csengő hangok érzékelésével jár együtt. Mivel nem lehet pontosan tudni, hogy mi váltja ki a betegséget, és tökéletes gyógyszer sincs ellene, összetett terápiákat kell alkalmazni, melyek egyik a „gépi” kezelés.

Sajnos, a tinnitusz, vagyis a fülzúgás kezelésénél nem lehet gyors változásokra számítani, nem jellemző, hogy egyik napról a másikra teljesen megszűnnek a panaszok, fokozatos javulásra azonban várhatunk a kezelésektől.

Természetesen, ez attól is függ, hogy milyen mértékű a fülzúgás, milyen okok állhatnak a háttérben (például a fülzsír felhalmozódása esetén a fül rendszeres tisztítása vagy éppen fülcseppek alkalmazása segíthet).

Célzott zajkeltés

A fülzúgás gépi kezelése elsősorban a különböző zajgépek, hanggenerátorok alkalmazását jelenti. A tinnitusz csendes környezetben a legérzékelhetőbb, ezért a betegeknek érdemes mindent elkövetni azért, hogy a csend helyett kellemes hangokat, vagy semleges, úgynevezett fehér zajt halljunk. Csend ellen megfelelő lehet például a zenehallgatás vagy az utcazaj, de vannak speciálisan tinnituszos betegnek kialakított hanggenerátorok is.

Ezek hasonlíthatnak kis rádiókhoz, vagy éppen egy hallókészülékhez, és folyamatos, kellemes, az agy számára megnyugtató, halk zajt, úgynevezett rózsazajt bocsájtanak ki. A rádiók, hangszórók pedig akár a természet hangjait is átadhatják, így a levelek susogását, a tenger hullámzását.

Szakorvosi javaslatra

A fülbe illeszthető, hallókészülékre emlékeztető zajgenerátorokat szakorvos javaslatára lehet alkalmazni, és ugyanúgy személyre szabottan kell ezeket beállítani, mint a hallókészülékeket.

Ezek a készülékek általában a normális hallást nem zavarják, a hangjuk megnyugtató és elviselhetővé teszi a fülzúgást. Akár alváshoz is lehet őket alkalmazni, így sokat segíthetnek azoknak a betegeknek, akiknek a fülzúgás alvászavarokat is okoz.

A fülzúgás gépi kezelése mellett azonban nem szabad elfeledkezni egyéb terápiás lehetőségekről sem, például a pszichoterápiáról, a relaxációs technikák elsajátításáról vagy a gyógyszerekről sem.

További, ajánlott cikkünk: A fülzúgás kezelése


close