Alacsony vérnyomás magas pulzus

Ahhoz, hogy megértsük, hogy miért alakul ki együtt az alacsony vérnyomás magas pulzus, át kell tekinteni az alacsony vérnyomás kialakulási mechanizmusát, illetve a szervezet alacsony vérnyomás esetén rendelkezésére álló kompenzációs lehetőségeit.

Cikkünkben összefoglaltuk, hogyan próbálja a szervezet fenntartani a normál vérnyomást, mi a magyarázat arra, ha alacsony vérnyomás mellett magas pulzusszámot észlelünk.

Hogyan alakul ki a vérnyomás?

A szívizom elernyedése során, azaz diasztoléban a bal kamra megtelik oxigéndús vérrel. A bal kamra összehúzódik és az oxigéndús vért az aortába pumpálja, ez a szisztolé. A vérnyomást két tényező határozza meg: a bal kamra által kipumpált vér mennyisége és a kis artériák falának vérárammal szembeni ellenállása.

Általában a vérnyomás annál magasabb, minél több vér pumpálódik az artériákba, vagy ha az artériák szűkek és merevek, ez látható például érelmeszesedésben. A vérnyomás alacsony lehet, ha kevesebb vérmennyiség áramlik az artériákba, vagy ha az artériák nagyobbak, flexibilisebbek, ezáltal kisebb ellenállást biztosítanak.

Hogyan tartja fenn a szervezet a normál vérnyomást?

A szervezetnek speciális eszközei vannak a vérnyomás megváltoztatására. Vannak olyan szenzorok, melyek az artériák falában helyezkednek el, és jelet küldenek a szívhez, az arteriolákhoz (kicsi artériákhoz), a vénákhoz és a vesékhez, ha megváltozik a vérnyomás.

Több módszer is létezik a vérnyomás megváltoztatására, például megváltozik a szív által kipumpált vér mennyisége, megváltozik a vénákban áramló vér térfogata, megváltozhat az arteriolák ellenállása és a vértérfogat.

  • Alacsony vérnyomás esetében a szív felgyorsulhat, és gyorsabban pumpálhat, így több vér jut az artériákba és nő a vérnyomás, ez azt a jellegzetes tünetet produkálja, hogy alacsony vérnyomás esetén magas pulzusszámot mérünk. Ez a legjellegzetesebb, leginkább mérhető tünet, de ezen kívül egyéb kompenzációs mechanizmusok is léteznek, melyeket az alábbi pontokban gyűjtöttünk össze.
  • A vénák tágulhatnak és szűkülhetnek. Ha a vénák kitágulnak, több vér marad a vénás keringésben, és kevesebb jut el a szívhez, így a vérnyomás alacsonyabb lesz. Másrészt a vénák szűkülhetnek, ezáltal több vér kerül a szívhez, többet tud továbbítani az artériáihoz, így magasabb lesz a vérnyomás.
  • Az arteriolák is szűkülhetnek és tágulhatnak. A kitágult arteriolák hatására csökken a rezisztencia, így csökken a vérnyomás, a szűkült arteriolák emelik a rezisztenciát és a vérnyomást.
  • A vese a vizelet mennyiségének változtatásával tudja szabályozni a vérnyomást. A vizelet a vér átszűrése során jön létre, mely a vesékben zajlik. Ha a vese nagyobb mennyiségű vizeletet produkál, csökken a keringő vérmennyiség, így a vérnyomás is. Ha a vizelet kevesebb lesz, ezzel ellentétes mechanizmussal emelkedik a vérnyomás. Ezt a kompenzáló mechanizmust a többivel összehasonlítva az a fő különbség, hogy ez egy lassabb folyamat, órákat, napokat vehet igénybe, míg a többi csak másodperceket.

Nézzünk egy példát. Mi történik, ha vérvesztés van? Csökken a keringő vérmennyiség, ezáltal csökken a vérnyomás. A szervezet gyorsan alkalmazkodik az új helyzethez, megpróbálja normál tartományban tartani a vérnyomást.

Az alábbi módszereket használja fel ehhez: Emelkedik a szívfrekvencia és a szív összehúzódásának ereje. A vénák szűkülnek, hogy több vért juttassanak a szívhez. A veséhez kevesebb vér áramlik, ez a vesét kevesebb vizelet termelésére készteti. Az arteriolák szűkülnek, nő a perifériás ellenállás, így a vérnyomás is.

Egy másik jellegzetes példa az anafilaxiás sokk is. Ha csökken a perifériás ellenállás, csökken a vérnyomás, akkor ezáltal a szív a pumpafunkciót fokozza, azaz nő a pulzusszám. A vesék csökkentik a vizelet mennyiségét.


close