Különös szédülés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Néhány hete tapasztaltam eleinte ritkábban, majd gyakrabban, már lefekvés után egy hirtelen szédülést (időtartama. 10-15 mp), mely abban különbözött az alacsony vérnyomásomból adódó napközben néha előforduló (fekvésből, guggolásból hirtelen felállok) szédüléstől, hogy ez nem vízszintes irányú, hanem függőleges (előre zuhanó sötét gödörbe eső) és tulajdonképpen csukott szemmel érzékelem. A másik tünet volt, hogy a fülem mögötti kb. fél tenyérnyi területen enyhe tompa zsibbadást, nyomó érzést éreztem. Felkerestem a háziorvosomat, aki beutalt fülészetre. Mivel csak november 24.-re kaptam időpontot és a tüneteim súlyosbodtak, valamit a háziorvosom is szabadságon van érdekelne, hogy mi lenne a helyes lépés. Tüneteim abban változtak, hogy a szédülés (kaptam rá cseppeket) elmúlt, de a zsibbadás, tompa nyomás érzése azóta folyamatosan terjeszkedik. Már tulajdonképpen ha a fülemre teszem a kezem (ujjaim hátrafelé mutatnak) a nyitott ujjaim alatt teljes területen, valamint az arcomra is kiterjedt a zsibbadás, a szemem sarka és kb. a 4. fogam vonaláig, valamint a nyelvem bal oldala is zsibbadt. Ez nem erős szúrós zsibbadás, inkább ahhoz hasonlítanám mikor a fogászati érzéstelenítés után már kezdem érezni az arcomat, de mégis érzéketlen egy kicsit.
Mivel külföldön élek (itt nincs szakorvosi rendelő, mint otthon, csak bejelentkezésre adnak időpontot, vagy a kórházba lehet menni sürgősségi ellátásra), kérdésem arra vonatkozna, hogy egyáltalán milyen szakorvoshoz forduljak a panaszaimmal és mennyire lehet sürgős ez az eset, hogy igénybe vehetek-e sürgősségi ellátást?
Számomra nagyon ijesztő a helyzet, félelmet keltenek bennem ezek a tünetek.
Néhány szót magamról: 46 éves leszek, rendszeresen sportolok, soha nem dohányoztam, nem iszom és természetesen nem használok egyéb serkentőket sem. Még kávét sem iszom, mert attól szívdobogást és enyhe hányingert kapok. Nem vagyok túlsúlyos, bár az utóbbi években (6-7 év) alattomosan rakódnak a kilók (7 kg) rám a sok mozgás és odafigyelés ellenére. 164 cm és 60 kg vagyok, ami nem sok ha csak az adatot nézzük. De én jobb szerettem a régi súlyomat, amit soha nem volt probléma tartani előtte. Jó levegőn, nyugodt környezetben élek, nincs stressz az életemben.
2011. 10. 25. | 21:33

Kedves Kérdező!
A lefekvéskor jelentkező, néhány másodpercig tartó szédülést jóindulatú, testhelyzet változtatástól függő szédülésnek nevezzük, melynek oka a belső fülben lévő egyensúlyozó szervben lévő mészkristályok elmozdulása. Erre a legjobb terápia a vestibularis torna, melynek leírását az interneten megtalálja. A zsibbadásérzet nagy valószínűséggel nyaki gerinc eredetű a kiterjedése alapján. Fülészeti vizsgálat megfelelő, onnan, ha szükségesnek látják majd továbbutalják neurológiára.

Orvosszakértő 2011. 10. 26. | 11:36
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close