Alacsony vérnyomás értékek

Az alacsony vérnyomás értékek lehetnek szisztolés vagy diasztolés vérnyomás értékek. Hogy mi a különbség?

A szisztolés vérnyomás értéke azt jellemzi, hogy milyen nyomás alakul ki az artériákban a szívizom pumpáló funkciója hatására. A diasztolés vérnyomás azt a nyomást jellemzi az artériákban, amikor a szívizom elernyed az összehúzódást követően. A szisztolés érték mindig magasabb, mint a diasztolés, hiszen az összehúzódást nagyobb nyomás jellemzi.

Az alacsony vérnyomás azzal a veszéllyel jár, hogy a vér kevesebb oxigénnel képes csak ellátni a szerveket, így például az agyat, a szívet, a veséket, így a szervek működése károsodhat.

Nők esetében amennyiben a szisztolés vérnyomás értéke 100 Hgmm vagy annál alacsonyabb, férfiaknál pedig ha 110 Hgmm vagy annál kevesebb, alacsony vérnyomásról, azaz krónikus hypotoniáról beszélünk.

Előfordulhat olyan, hogy valaki 90/50 Hgmm-es vérnyomással semmilyen panaszt nem jelez, de más 100/60 Hgmm-es vérnyomásnál jellegzetes tüneteket produkál. A kezelés attól is függ, hogy panasz, illetve tünet van-e.

Egyes esetekben, például hosszas állás során kialakuló alacsony vérnyomás esetén nincs szükség kezelése, de más esetekben szervi károsodás is kialakulhat, például szívinfarktusban, súlyos vérzésben, anafilaxiás sokkban stb. Ilyenkor a kiváltó ok megszüntetése, illetve ellátása a cél a vérnyomás emelése mellett.


close