Káros az alacsony vérnyomás?

Az alacsony vérnyomást nem határozták meg annyira pontosan orvosilag, mint a magas vérnyomás értékeit; szubjektív, hogy mit tekintünk alacsony vérnyomásnak, ezt mindig egyénre szabottan vesszük figyelembe.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy milyen esetekben káros az alacsony vérnyomást, és milyen betegségek, helyzetek válthatják ki a vérnyomás csökkenését.

Általánosságban elmondható, hogy a kritikus érték a 90/60 Hgmm, melynél már jelentkeznek az alacsony vérnyomás tünetei (szédülés, ájulás, homályos látás, hányinger, szomjúság stb.).

A krónikusan alacsony vérnyomás WHO definíciója szerint: a szisztolés vérnyomás nők esetében 100 Hgmm vagy annál alacsonyabb, férfiak esetében 110 Hgmm vagy kevesebb, a diasztolés értéktől (a vérnyomás második értéke) függetlenül. Néhány kivételtől eltekintve a krónikus alacsony vérnyomás nem veszélyes. Csak akkor káros, ha tüneteket okoz, vagy hirtelen változások jelentkeznek, így önmagában maga az alacsony vérnyomás nem veszélyes.

A vérnyomás hirtelen süllyedése azonban megszakításokat okozhat a szív, a vesék és az agy vérellátásában. Az ortosztatikus hipotenzió azonban, melynek során a hirtelen helyzetváltoztatás (például ülésből felállás) okoz alacsony vérnyomásra jellemző tüneteket, nem káros az egészségre.

Akár 20 Hgmm-nyi csökkenés is képes szédülést és ájulást okozni, hiszen az agy nem jut elegendő mennyiségű vérhez. A nagyobb vérnyomássüllyedés pedig életveszélyes is lehet.

Alacsony vérnyomást okozhat számos állapot, és ritkán ugyan, de komoly, életveszélyes betegség tünete is lehet.

Alacsony vérnyomás és terhesség

A terhesség első felében olyan gyorsan növekszik a várandós nő keringési rendszere, hogy ezt csak vérnyomás-ingadozások mellett képes követni. Ez azonban rendeződik, legkésőbb a szülést követően.

Alacsony vérnyomás és szívbetegségek

Egyes szívbetegségek (szívbillentyű problémák, szívelégtelenség, szívroham stb.) is alacsony vérnyomást eredményezhetnek, mert megakadályozzák, hogy a szervezet elegendő vért keringtessen.

Alacsony vérnyomást okozhatnak még a pajzsmirigy megbetegedései, a kiszáradás, a vérveszteség, a súlyos fertőzés, súlyos allergiás reakció és tápanyaghiány is.


close