Vizsgálatok egyensúlyvesztéskor

Minden ember életében előfordul időnként, hogy egy pillanatra elveszíti egyensúlyát, megszédül. Számos oka lehet a hirtelen egyensúlyvesztésnek, akár egy hirtelen mozdulat is kiválthatja.

Ha valamilyen oknál fogva az egyensúlyunk nem megbízható, az élet számos területén kell sokkal jobban odafigyelni. Elég csak belegondolni, hogy mi történhet, ha az autópályán, vezetés közben következik be a szédülés, de akár az utcán sétálva is súlyosan megsérülhetünk egy egyensúlyvesztés miatt.

Éppen ezért azoknak, akiknél rendszeresen előfordul a szédülés, mindenképpen orvoshoz kell menniük, hogy kivizsgáltassák magukat, és ezáltal elkerüljék a baleseteket, sérüléseket. Noha a szédülések egy része ártalmatlan, sőt bizonyos határig élettani jelenségnek tekinthető (gondoljunk csak a vércukorszint esésére), de akár súlyos betegség jele is lehet. Fontos, hogy a hirtelen és heves szédüléses rosszullétet komolyan kell venni.

Egyensúlyvesztés vizsgálata

Az egyensúlyérzékelés révén testünket el tudjuk helyezni a térben, illetve ezáltal meg tudjuk határozni és változtatni helyzetünket. Mindezt az agyunk irányítja három ingercsoport segítségével: a belsőfülben található egyensúlyérzékelő érzékszervünk, a vesztibuláris rendszerünk mellett a vizuális ingerekért felelős szemünk, valamint a vázizomzat felől érkező proprioceptiv ingerek csoportja egyszerre tájékoztatja az agyat helyzetünkről, mely a vázizomzat és a szemizmok működésének koordinálásával egyensúlyhelyzetben tart minket. Ha bármilyen szédülési probléma áll fenn, elsődlegesen ezeket a területet kell vizsgálni. A helyzetváltoztatás hatására kialakuló forgó jellegű szédülés (BPPV) esetén például a panaszokat a belsőfül folyadéktereiben megjelenő részecskék, szemcsék okozzák, amik ingerlik az egyensúlyszervünket.

Központi idegrendszeri vizsgálatok

Központi idegrendszeri vizsgálatokat igényel az agyi vérkeringési zavar, anyagcsere problémák, továbbá a központi idegrendszer speciális betegségei által előidézett szédülés. A Meniére betegségnél egy-két óráig tartó nagyon heves, forgó jellegű szédüléses roham jelentkezik egyoldali halláscsökkenéssel és általában mély hangú fülzúgással. Ez tartós gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal jól kezelhető. A neuronitis vestibularis nevű betegségnél az egyik oldali egyensúlyszerv idege gyullad be, mely hirtelen, akár napokig tartó, forgó jellegű, fokozatosan múló szédülést okoz. Szerencsés esetben az egyensúlyszerv működése visszatér, de néha végérvényesen tönkremegy.

Kivizsgálás során nem árt tudni, hogy szédülést okozhat még az egyensúlyszerv idegének tumora, a belső fül gyulladása, műtétek utáni belsőfül károsodások, és a migrén is, így ezeket mind-mind célirányosan kell vizsgálni.

Belgyógyászati szűrés

Belgyógyászati szűrést igényelnek az endokrinológiai (hormonrendszeri) betegségek, melyek mind szédüléssel járnak, ilyenek a mellékvese eredetű (Addison kór, Cushing syndroma, phaeochromocytoma) kórok, a pajzsmirigy alul- és túlműködés. A szívritmuszavarról sem szabad megfeledkezni, mert emiatt nem jut megfelelő mennyiségű vér az agyba, ami szintén szédüléssel jár.

Szédülés, egyensúlyvesztés egyéb okok miatt

Szintén szédülést tapasztalhatunk nagymennyiségű alkohol, kábítószer vagy éppen kis mennyiségű méreg elfogyasztása esetén is. A szemészetre is érdemes benézni, a szemizombénulás, myasthenia gravis, a szemgödör vagy a szemgolyó sérülése, gyulladása, daganata, esetleg nagy dioptriakülönbség a két szem között szintén szédüléssel járhat.

Természetesen nem csak a fentiek miatt szédülhet az ember. A beteg kórtörténete nagyon fontos, az orvosnak tudnia kell, milyen betegségekkel küzd, küzdött. Ugyanis ezek egyrészt közvetlen hatással lehetnek az egyensúlyvesztésre, másrészt a rájuk szedett gyógyszerek mellékhatásai is okozhatnak egyensúlyvesztést. Szintén fontos, hogy ha bekövetkezik az egyensúlyvesztés, utána lehetőleg próbáljuk felírni, milyen típusú volt, milyen hosszan tartott.

A gyakoriság feljegyzése szintén fontos, ezekből az adatokból az orvos sokkal könnyebben tudja megállapítani, mi okozhatja a kellemetlen és sokszor veszélyes egyensúlyvesztéseket.


close