Természetes gyógymódok alacsony vérnyomásra

Az alacsony vérnyomásra hétköznapi jelek figyelmeztethetnek, mint például a fáradékonyság, gyakori szédülés, reggeli fáradtság, végtagok hűvössége, csökkent koncentrációs képesség. Mit tehetünk a hipotónia ellen?

Az alacsony vérnyomást életmódváltással és természetes gyógymódokkal is hatékonyan kezelhetjük. A hipotóniával járó bizonytalan, rossz közérzetet, hirtelen vérnyomásesést elkerülhetjük, ha naponta többször eszünk, de keveset.

Az alacsony vérnyomás gyakran jár együtt vérszegénységgel, ezért igyekezzünk B12-vitaminban és folsavban gazdag ételeket fogyasztani. Ilyenek például a máj, a tonhal, a zabkása, a spenót, a spárga, a zöldborsó, az avokádó és a brokkoli.

Alacsony vérnyomás és a rendszeres mozgás

A rendszeres mozgás emeli a vérnyomást. Jó választás lehet a kardiomozgás, mint például a kocogás, futás, kerékpározás, úszás. A reggeli torna – akár néhány perces is – segíthet a vérnyomás emelésében. A szaunázás is jót tesz, de a hideg vizes váltózuhany is segíthet. A vérkeringés élénkítésére kitűnő a víztaposás: a kádat térdig töltsük fel hideg vízzel, majd úgy lépegessünk benne, hogy mindig csak az egyik lábuk legyen a vízben.

Alacsony vérnyomás és a szauna

Hetente egyszer üljünk be a szaunába, mert a hőterhelés edzi az ereket, normalizálja a vérnyomást. Ha utána hideg vizes zuhanyt veszünk, a vérkeringésünk is felpezsdül.
Ügyeljünk a kellő mennyiségű folyadékbevitelre: akinek alacsony a vérnyomása, naponta legalább 2–2,5 liternyi innivalót ajánlott elfogyasztania.

Az illóolajokat is segítségül hívhatjuk. A borsmenta és a rozmaring illóolaja, akárcsak a kámfor vagy a kakukkfű párologtatva vagy fürdővízbe téve emelheti a vérnyomást.


close