Helyes fültisztítás

A nem megfelelő fültisztítás komoly veszélyeket rejt magában, hiszen a fül meglehetősen érzékeny szerv. Hogyan és milyen gyakran érdemes megszabadulnunk a fülzsírtól?

A külsőfület borító bőr érzékeny terület, az ezt bevonó fülzsír pedig fontos feladatokat lát el. Savas kémhatása gátolja a kórokozók megtapadását, a baktériumok túlburjánzását. Szárazságot biztosít, védi az irritációtól. Mivel a fülzsír meglehetősen fontos szerepet kap, így komoly károkat okozhatunk, ha nem megfelelően távolítjuk el a felesleges mennyiséget.

A középfülben található apró csontocskák nagyon sérülékenyek és csak műtéttel gyógyíthatók. Ha felsértjük őket komoly szédülést, sőt hallásvesztést is okozhatunk magunknak. A fülkagyló bőre rendkívül vékony, így bármi felsértheti, ez pedig fertőzéshez, gyulladáshoz vezethet. Annak érdekében, hogy ezeket elkerüljük, érdemes tisztában lenni a helyes fültisztítás szabályaival.

Nem szükséges a napi fültisztítás!

Az első hiba, hogy úgy gondoljuk, a fület napi rendszerességgel tisztítani kell. A fül öntisztító szerv, a felesleges fülzsír magától ürül, így sok embernek egyáltalán nincs szüksége a tisztítására.

Felejtsük el a fültisztító pálcát!

Felejtsük el a fültisztító pálcikát. Habár alapvetően a fül takarítását szolgálja, többet árt, mint használ. A használatával könnyen felsérthetjük a fület, valamint mélyebbre nyomhatjuk vele a fülzsírt, ami nagyobb problémákhoz is vezethet.

Fülgyertya: nem ajánlott

A fülgyertyákat sem érdemes használni, mivel szakértők szerint semmilyen módon nem tisztítják a fület. Azonban óriási kockázatnak tesszük ki a fülünket, mivel könnyen megégethetjük, sérülést okozhatunk vele.

A legjobb, ha nem tisztítjuk a fülünket, hanem hagyjuk magától kiürülni. Ha azonban extra sok fülzsírt termel a hallószervünk, akkor használhatunk fecskendőt is. Ilyenkor azonban a legjobb ha nem magunknak csináljuk a tisztítást. Emellett a gyógyszertárakban kaphatók olyan termékek, amelyek lazítják a fülzsírt, így az könnyebben távozik a fülünkből.


close