Fülzúgás lelki okai

Gyakran okozhatnak fülzúgást a külső-, közép- és belsőfül betegségei, de bizonyos esetben a probléma gyökere lelki eredetű.

Csendes, alig észrevehető súgó hangtól az alvást is megnehezítő csengésig széles spektrumban jelentkezhet a fülzúgás, egyénenként változó módon.

Az orvos számára egyszerűbb az eset, ha szervi okokat talál a panaszra: a külső-, közép- és belsőfül betegségei egyaránt okozhatnak fülzúgást. Vannak olyan esetek azonban, amikor semmilyen közvetlen szervi ok nem magyarázza a tinnitusznak is hívott fülzúgást. A szakemberek még nem jutottak egységes álláspontra, hogy ez esetben hol kell keresni a hibát, az azonban biztosnak tűnik, hogy a fülzúgás mögött lelki problémák és stresszes életmód is állhat.

Stressz okozta fülzúgás

Egy 2007-es amerikai kutatás szerint majdnem minden második tinnituszért valamilyen lelki trauma, vagy a stressz a felelős. Magyarországon közel félmillió embert érint a fülzúgás, az utóbbi években ráadásul megduplázódott a huszonévesek érintettsége.

A kutatók ezt arra vezetik vissza, hogy a fiatalok érzékszerveit is egyre több inger éri, így az arra legérzékenyebb elsőként mutat működési zavarokat. A tünet ráadásul öngerjesztő folyamatot indít be, hiszen a fülzúgás rontja a koncentrációt, feszültebbé tesz, míg a feszültség tovább erősíti a fülzúgást.

Mit tegyünk a fülzúgás ellen?

Ha lelki okokra vezethető vissza a folyamatos zúgás a fülben, érdemes egy kicsit lassítani életvitelünkön, szabadságot kérni a munkahelyen, vagy átgondolni, ésszerűsíteni mindennapjainkat.

A stresszes időszakban óvjuk fülünket az erősebb zajtól, ha rendszeres zajterhelés ér minket, használjunk füldugót és ne hallgassunk túl hangosan zenét.

Bizonyos kutatások összefüggésbe hozták a tinnituszt a B12-hiánnyal, ezért B-vitamin készítmények szedése is segíthet.

További, ajánlott cikkeink ebben a témában: Fülzúgás, Fülzúgás okai, Fülzúgás kivizsgálása, Fülzúgás kezelése


close