Alacsony vérnyomás kezelése

Az alacsony vérnyomás kezelése többlépcsős folyamat. Ha például a vérnyomáscsökkentők túladagolása okozza az alacsony vérnyomást, ezeknek a leállítása szükséges.

Az alábbiakban a különböző eredetű alacsony vérnyomás ajánlott kezelési módjairól olvashat.

Az alacsony vérnyomással élő emberek kevésbé hajlamosak a stroke-ra, a vesebetegségekre, a szívbetegségekre.

Az alacsony vérnyomás addig tekinthető hasznosnak és kívánatosnak, míg szervkárosodást vagy kellemetlen tüneteket nem okoz. Ez az alapelv döntően meghatározza azt is, hogy mikor van szükség kezelésre.

Mik az alacsony vérnyomás jelei és tünetei? Mikor van szükség kezelésre?

Ha a vérnyomás nem képes elég vért áramoltatni a szervekhez, akkor azok nem működnek megfelelően, és ezáltal azok károsodhatnak. Például hosszas állás során, ha az agy nem kap elég mennyiségű vért, akkor szédülés, fejfájás alakulhat ki.

Ilyenkor a leülés vagy a lefekvés helyreállítja a normál vérnyomást, ezáltal megszűnnek a tünetek. Ennek az az oka, hogy állás során a vér a test alsó részének vénáiban „pang”, így csökken a vérnyomás. Alacsony vérnyomású embereknél az állás a vérnyomás további csökkenését idézheti elő. Ennek a jelenségnek az orvosi terminológiában az orthostaicus hyptensio az elnevezése.

Ezen esetben látható, hogy a kezelés csupán megfelelő pozicionálást jelent, és nincs szükség gyógyszerre a legtöbb hasonló esetben. Ha az alacsony vérnyomás következtében a szívhez kevés vér áramlik, akkor mellkasi fájdalom alakulhat ki angina vagy akár szívinfarktus képében.

Ha a veséhez kevés vér áramlik, akkor az nem képes a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből, így a vér urea és kreatinin szintje emelkedik. Ezekből a példákból is látható, hogy egyes esetekben az alacsony vérnyomás súlyos szervkárosodáshoz vezethet, ilyen esetekben kezelésre mindig szükség van.

 • Dehidráció esetében a folyadék- és elektrolitpótlás az alapvetően lényeges.
 • Vérvesztés esetén intravénás folyadékpótlás, esetleg transzfúzió válhat szükségessé, ezen kívül a vérzésforrás megszüntetése a cél.
 • Szeptikus sokk esetében antibiotikum adása, folyadékpótlás, a pumpafunkciót javító gyógyszerek adása a teendő.
 • Ha a vérnyomáscsökkentők túladagolása okozza az alacsony vérnyomást, ezek leállítása szükséges.
 • Ha a szív pumpafunkciója károsodott, ennek okát kell kezelni, mely lehet infarktus, szívizomgyulladás stb.
 • Ha bradycardia okozza a problémát, akkor ennek kiváltó okát kell megkeresni, ha gyógyszer okozza, akkor ennek elhagyásával, vagy egyes esetekben akár pacemaker beültetésével oldható meg a probléma.
 • Az extrém gyors nagyszámú összehúzódás is csökkentheti a vérnyomást, ilyen esetben a szív pumpafunkciója ineffektív
 • Tachycardiában a tachycardia típusától függ a kezelés. A pitvarfibrilláció ritmusszabályozó szerekkel megszüntethető, egyes esetekben elektromos cardioversiora is szükség lehet. A kamrai tachycardia gyógyszeresen vagy implantálható defibrillátorral kezelhető.
 • Tüdőembólia esetében egy vérrög akadályozza meg a vér a szív bal kamrájába való jutását. Ezáltal a szív működése nem megfelelő. Tüdőembólia során véralvadásgátló szedése szükséges.
 • Poszturális hypotensioban a só- és folyadékbevitel emelése, illetve koffein fogyasztása elégséges lehet, illetve jó hatású lehet kompressziós harisnya viselése a vénák leszorítására.
 • Az alacsony vérnyomás egyik fajtája az étkezés után, úgynevezett posztprandiális hypotonia, ennek kezelésében az ibuprofen és az indometacin lehet hasznos.
 • A vasovagalis reakció olyan mechanizmus, amely az egészséges szervezetben is alacsony vérnyomást okozhat. A vasovagalis syncope javítható bétablokkolókkal, szerotonin visszavételt gátló antipszichotikumokkal.
 • Anafilaxiás sokkban szükséges a folyadékpótlás, antihisztamin, szteroid adása, esetleg a pumpafunkciót javító adrenalin adása is indokolt lehet.

alacsony vérnyomás, szédülés, fejfájás, mellkasi fájdalom, szívinfarktus


close