Szellemi frissesség

Társadalmunk öregszik, egyre több az idős ember. Ezzel együtt egyre nagyobb az igény arra, hogy a lehető legtovább megőrizzük testi-lelki egészségünket és szellemi frissességünket. Ez utóbbi magában foglalja a memória és a gondolkodás épségét is.

Szellemi képességeink sajnos az idő előrehaladtával egyre kopnak, de sokat tehetünk mi magunk is megóvásuk érdekében. A következőkben erről olvashat.

Agytorna

A szellemi frissesség hosszú távú megőrzésének egyik legjobb módja a mentális képességek folyamatos edzése. A régen szerzett tudás felfrissítése, új ismeretek elsajátítása és a gondolkodást megmozgató feladatok végzése jól karban tartja az emlékezőképességet és a gondolkodást.

Rendszeres testmozgás

Az agy vérkeringésének javítása szintén sokat segíthet. Azoknál, akik rendszeresen mozognak, az agy több friss vérhez és ezen keresztül több oxigénhez is jut. A kedvező hatás eléréséhez elegendő napi fél-egy óra mozgás, ami lehet sétálás, kerékpározás, úszás is, de már az is jótékony hatású, ha az idős ember gyalog megy el a boltba, vagy lift helyett a lépcsőt használja.

Ginkgo biloba

Az agy kielégítő keringésének fenntartásához javasolt táplálékétrend-kiegészítők rendszeres szedése is. Ilyenek például a ginkgo bilobát tartalmazó készítmények, melyek az agyi erek tágítása révén fokozzák az agyi vérkeringést.

Kerüljük a stresszt!

A testi és szellemi torna mellett ajánlott továbbá a stressz kerülése is. A folyamatos lelki igénybevétel, a tartós szorongás kedvezőtlenül hat a szellemi képességekre, feledékennyé, szétszórttá tesz. A stressz oldására a legjobb módszer a jóga és a meditáció, mely könnyen elsajátítható és idős korban is végezhető. Ezen kívül a jóga az izmokat is kíméletesen átmozgatja, a meditáció pedig a fokozott koncentráción keresztül a szellemi képességeket is frissen tartja.

Szokjon le a káros szenvedélyekről!

A szellemi frissesség megőrzésénél nem lehet megkerülni a dohányzás és az alkoholfogyasztás kérdését sem. A cigarettában lévő anyagok károsak az egészségre és hozzájárulnak az agyi erek szűkületéhez, meszesedéséhez is. Az alkohol jelentősen rontja az ítélőképességet és tompítja a gondolkodást, éppen ezért idős korban is ajánlott kerülni ezeket az élvezeti cikkeket.

Rendszeres ellenőrzések

A szellemi frissesség megőrzése nem lehetséges a jó egészségi állapot megtartása nélkül. Emiatt javasolt rendszeresen részt venni az orvosi ellenőrzéseken!

Az erekre ható betegségek, így a magas vérnyomás, a cukorbetegség diétás és gyógyszeres karbantartása elengedhetetlenül fontos az agyi képességek megtartásában.


close