Ájulás alacsony vérnyomás miatt

Az ájulás hirtelen eszméletvesztést jelent, a jelenség összefügg a vérnyomás ingadozásával, hirtelen vérnyomásesés okozza.

Krónikusan alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás első (szisztolés) értéke nem haladja meg a 100 Hgmm-t.

Az alacsony vérnyomás mint betegség

Az alacsony vérnyomás vagy orvosi nyelven hypotonia okát általában nem lehet megállapítani, legtöbbször fiatal, vékony testalkatú, magas nőket érint. A háttérben álló probléma lehet hormon- vagy szíveredetű, de okozhatja hosszan tartó fekvés vagy vérnyomáscsökkentők túladagolása is.

Az úgynevezett helyzetváltoztatáshoz kötött alacsony vérnyomás lehet a visszértágulat mellékhatása, illetve azoknál a cukorbetegeknél fordul elő, akiknél a tartósan alacsony vércukorszint a vegetatív idegrendszer e részét támadja meg.

Az ájulás mint az alacsony vérnyomás tünete

Az alacsony vérnyomás valójában az agyi vérkeringés zavarait, lassulását jelenti, ez pedig szédüléssel, kábultsággal jár, súlyos esetben ájulásban csúcsosodik ki. A helyzetváltoztatáshoz kötött alacsony vérnyomás esetén felálláskor káprázik a szemünk, elszédülünk, majd el is ájulunk, súlyos és ritka esetekben ez a folyamat szívmegállással is járhat.

Az alacsony vérnyomás okozta szédülés és ájulás fiataloknál általában nem jelent komolyabb gondokat, bár az esés miatt számos veszélyt rejt magában. Gond akkor van, ha időseknél jelentkezik, hiszen ez leggyakrabban valamilyen szívbetegség jele lehet.

Mit kell tenni ájulás esetén?

Vérnyomásesés okozta ájulás esetén fontos, hogy a páciens ne álljon talpra közvetlenül azután, hogy magához tért, mert könnyen elájulhat újra. Pihenjen kicsit, igyon vizet, majd lassan, fokozatosan álljon fel.

Az esés miatt érdemes orvossal kivizsgáltatnia magát, aki ki tudja zárni az ájulás mögött rejtőző esetleges komolyabb betegségeket is.


close