Szédülés felálláskor

Az alacsony vérnyomás nagyon sok embernél nem állandóan jelentkezik, hanem csak egy-egy jellegzetes mozdulatsornál: ha akkor alacsony a vérnyomásunk, amikor helyzetet változtatunk, orthotsztatikus hipotóniáról beszélhetünk.

A helyzetváltoztatás kapcsán fellépő, függőleges, vagy orthosztatikus hipotónia (a hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés) az alacsony vérnyomásúaknál, de főként idősebb korban jelentkezik: a 65 évnél idősebbek 25 százalékát érinti.

Gyakori lehet emellett a kismamáknál és a frissen szült nőknél, valamint azoknál, akik hosszas ágyban fekvésre voltak kényszerítve. Azonban sokszor rendkívül hétköznapi esetben jelentkezik az orthosztatikus hipotónia: amikor reggel felkelünk az ágyból.

Felálláskor csökken a vérnyomás

Élettani körülmények közt felálláskor egy rövid időre csökken a vérnyomás, de normál esetben a szimpatikus idegrendszer ezt érzékeli, aktiválódik, és kompenzálja a vérnyomáscsökkenést. Ez tulajdonképpen egy teljesen természetes folyamat, hiszen amikor felállunk vagy pozíciót váltunk, a vér az alsó végtagokba áramlik. Ezt gyakran nem is érzékeljük. Az ortosztatikus hipotónia során a felállást követő 3 percben a szisztolés vérnyomás 20, a diasztolés 10 Hgmm-rel csökken, de a szimpatikus idegrendszer működési zavara miatt a kompenzáció elmarad, a beteg megszédül, gyengeséget, kimerültséget érez.

A fekvés utáni felállással összefüggő alacsony vérnyomás tünetei között találhatjuk a jól ismert szédülést, a hallászavarokat, a hányingert, a fejfájást, a fülcsengést, a látászavarokat, extrém esetben pedig az ájulást is.

Hosszas fekvésnél a vér a lábakba áramlik

A hosszas fekvés utáni alacsony vérnyomás okozója az a jelenség, melynek során a vér az alsó testtájakba, a lábakba áramlik, amikor felállunk, és mivel a vérerek ezt nem engedik „visszafolyni”, rövid időre lecsökkenhet a keringetett vérmennyiség is. Ennek eredménye, hogy a felsőbb testtájakba, így az agyba sem jut elegendő vér. Mivel ennek kiegyenlítésére azonnal működésbe lép egy speciális reflex, a pillanatnyi vérnyomáscsökkentés nem tart hosszú ideig. Azonban előfordulhat, hogy egyéb tényezők miatt a szervezet nem tudja ezt a kiegyenlítést végrehajtani, így a pillanatnyi alacsony vérnyomásból hosszabb rosszullét is lehet.

A hosszan tartó fekvés után kialakuló alacsony vérnyomás megjelenésében szerepet játszhat például a B12-vitamin hiánya, az enyhe mértékű kiszáradás miatt „besűrűsödő” vér, és bizonyos betegségek is, például a cukorbetegség. Néhány gyógyszer mellékhatása is lehet az orthosztatikus hipotónia.

További tartalom ebben a témában: Ortosztatikus hipotenzió


close