Fülzúgás kivizsgálása

Számos egészségügyi okra vezethető vissza a fülzúgás a stresszes életmódtól a keringési zavaron át a belsőfül megbetegedéséig. A fül-orr-gégésznek szerencsére több eszköz is a rendelkezésére áll a probléma felderítéséhez.

Magyarországon körülbelül félmillió embert érint rendszeresen a fülzúgás kisebb vagy nagyobb mértékben.

Ugyan a betegség bagatellnek tűnik, hosszú távon azonban jelentősen rombolja a beteg életminőségét, rontja koncentrációját és munkahelyi teljesítményét, ingerültté válik, a feszültség pedig csak tovább erősíti a fülzúgást. Bizonyos lelki problémák mellett akár komoly betegséget is jelezhet a zúgó hang a fülben, az okok felderítésére egy fül-orr-gégész segítségét tanácsos kérni.

Fülzúgás szervi okainak kivizsgálása

A szervi okok sok esetben a külső-, közép- és belsőfül valamilyen megbetegedésére vezethetők vissza. Okozhatja még valamilyen izomeredetű probléma is – például a lágyszájpadban lévő, vagy a fülközép-izmok rángása – illetve lehet éreredetű, ez utóbbinál a fülzúgás a szívdobogásunk ritmusát követi. A fül-orr-gégész rendelőjében megvizsgálja a hallószerveket, hallójáratokat és a dobhártyákat, hogy nincs-e valamiféle nem odaillő szennyeződés, lerakódás, amelyet el kell távolítani. Bizonyos esetben például a fülzsír eltávolítása is megszüntetheti a fülzúgást.

Okozhat zúgást a fülben például magas vérnyomás, vagy érelmeszesedés is, ennek felderítésére a nyaki ereket vizsgálja meg az orvos. A modern diagnosztikai eszközök fül-orr-gégészeti arzenálját a video-endoszkóp is kiegészíti, illetve a koponyaüreg megbetegedéseit CT és MR vizsgálatokkal deríthetik fel.

Előfordulhat az is, hogy a fülzúgás mögött valamilyen keringési zavar húzódik meg, amelynek orvoslására mágnesterápiás kezelést alkalmaznak, illetve léteznek infúziós kezelési módszerek is.


close