Eszméletvesztés és elsősegély

Az eszméletvesztés mindenképpen egészségügyi vészhelyzetnek számít, és bár rendkívül fontos, hogy azonnal segítséget nyújtsunk az érintettnek, mentőt is szükséges hívni.

Az eszméletvesztés, ájulás során az agy vérellátása különböző okok miatt rövid időre nem megfelelő, a sejtekhez nem jut elegendő oxigén, illetve energiát biztosító glükóz.

Így a legfontosabb, életet fenntartó funkciókon kívül az agy minden mást „lekapcsol”, például az izmok elveszítik feszességüket, tónusosságukat, és ez eséssel jár együtt.

Elsősegély ájulás esetén

Eszméletvesztés esetén rendkívül fontos az elsősegélynyújtás. Az eszméletlen betegnek hiányoznak a létfontosságú reflexei (nyelési, köhögési stb.), így bármely szájüregben lévő idegen anyag félrenyelése miatt fulladásveszélynek van kitéve. Ilyen idegen anyag lehet a nyál, a hányadék, a vér, az ételmaradék, de a kimozdult műfogsor is. A nyelv ugyanakkor elveszíti izomtónusát, s hátra csúszva elzárhatja a légutakat.

Kontaktusképesség vizsgálata

Ha eszméletlen beteget látunk, akkor először meg kell próbálnunk felvenni vele a kapcsolatot: szólítsuk meg, rázzuk meg. Az eszméletlen beteg ezekre általában nem reagál, de a fekvő helyzetben lévő ájult reagálhat az ingerekre (hiszen a pozíció hatására az agy vérellátása is javul), megmozdíthatja a kezét, kinyithatja a szemét, esetleg, ha nem is teljesen érthetően, de válaszol.

Légutak vizsgálata

Ha nincs reakció, további vizsgálatokat kell végeznünk: ezek közé tartozik az alapvető életfunkciók meglétének, illetve hiányának (légzés, szívverés) ellenőrzése. Tekintsünk a beteg szájába, az esetleges idegen anyagokat távolítsuk el.

Ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen sérülése a betegnek, vérzések, törések, majd kezdjük el a légutak biztosítását, hogy a fulladást megakadályozzuk. A legfontosabb a nyelv hátracsúsztatása: ezt a fej hátrabillentésével érhetjük el. A nyelv kihúzása teljesen felesleges, sőt kifejezetten káros. A légút-biztosítás leghatékonyabb módszere mozdítható beteg esetén a stabil oldalfektetés.

Hívjuk a mentőket!

Eszméletlenség felismerésekor azonnal értesíteni kell a mentőket. A kiérkező szaksegítség általános vizsgálatokkal deríti ki, hogy mi okozhatta az eszméletvesztést, hogy a kiváltó oknak megfelelő kórházi osztályra kerüljön a beteg, amennyiben helyszíni ellátással (például cukorbeteg glukóz-pótlása) nem oldható meg.

A mentőszolgálat az eset- és rohamkocsik felszerelésében megtalálható eszközökkel (intubáció) tudja biztosítani a beteg légútjainak átjárhatóságát, szükség szerint a beteg lélegeztetését. Szükségessé válhat ezen felül a talált állapotnak, valamint a kiváltó oknak megfelelő gyógyszeres beavatkozás, infúziós folyadékpótlás, a sérült speciális mozgatása és rögzítése.


close