Szorongás nélkül

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Korábban depressziós lettem minden hónapban a menstruáció előtt egy vagy két héttel és gyakran meg akartam halni olyankor. Sokat stresszeltem magam és napokig rágódtam mindenen. Aztán egy nap, úgy éreztem, mintha egy fajsúlyosabb anyag folyna végig az ereimben és nyugalom árasztott el. Azóta nincs stressz, nincs depresszió és ennek nagyon örülök. Azonban stresszhelyzetekben nem úgy reagálok, ahogy kellene, pl. ha valakivel össze kell vesznem, akkor nem megy fel az adrenalin szintem, nem feszülnek meg az idegeim (úgy érzem, hogy elhagy az erőm) és még a hangom felemelése is nehezemre esik. Pont az ellenkezője történik, mint korábban. Képtelen vagyok megvédeni magam.
Pontosan milyen szervek (hipofizis, pajzsmirigy?) és hormonok okoznak ilyen jellegű változásokat? Szeretnék MR-t és laborvizsgálatokat csináltatni, hogy kiderüljön hol van a baj. Milyen teszteket csináltassak?
2011. 08. 05. | 11:11

Kedves Kérdező!

Több lehetőség is felmerül a problémája kapcsán. Először is a szorongásos tünetek kialakulásáért a mellékveséből kiáramló adrenalin a felelős, de mivel Ön nem érzi ennek hatását, ezért elképzelhető, hogy ezzel a szervvel van gond. A másik, hogy a menstruáció előtti időre tette a hangulati problémák fokozódását, így lehet, hogy a nemi hormonok elválasztása és azok termelődésének szabályozása változott meg. A pajzsmirigy is lehet ilyen tünetekért felelős, ebben Önnek igaza van, ezt is meg kellene nézetni. Összességében egy alapos endokrinológiai kivizsgálást kellene végeztetnie.
A panaszok hátterében azonban nem csak endokrinológiai ok állhat, hanem lehet valamilyen ideggyógyászati eltérés is. Ennek kivizsgálására egy koponya CT vagy MR elvégzése lehet indokolt, melyet a neurológián vagy a pszichiátrán tudnak megcsináltatni.

Orvosszakértő 2011. 08. 08. | 00:34
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close