Szédülés terhesség alatt

A szédülés terhesség alatt klasszikus probléma, melynek oka az alacsony vérnyomás és a vérszegénység. A tünete lehet fejfájás is. Szédülés esetén mindig ellenőriztesse vérnyomását.

Cikkünkből megtudhatja milyen problémákra, elváltozásokra utalhat, ha a terhesség ideje alatt szédüléses panaszokkal küzd.

A szédülés egy komplex betegségcsoport, mely a hétköznapi nyelvben pontatlan kifejezés. E definíció ugyanis magába foglalja a klasszikus szédülést, a vertigot, az egyensúlyzavart, a bizonytalanságérzést és az ájulásérzést is.

Mind az alacsony vérnyomás, mind a vérszegénység gyakori jelenség terhesség alatt, és sajnos az alacsony vérnyomásra kevés figyelmet fordítanak, míg a vérszegénység kezelése megoldott, gyakorlatilag rutinszerűen adott vaspótlásból áll. Mindkét állapot kedvezőtlen hatással lehet a magzatra nézve.

A terhesség alatti alacsony vérnyomás tünete is lehet a szédülés

Az alacsony vérnyomás jellegzetes tünete a fejfájás, szédülés, kábultság, csökkent koncentráció, hányinger, szapora pulzus. Az alacsony vérnyomás miatt lassul az artériák vérkeringése, amely következtében bizonyos szervek vérellátása elégtelen lehet, s az adott szerv funkciója károsodhat.

A terhesség során az alacsony vérnyomást okozhatja hirtelen helyzetváltoztatás, például túl gyors felállás. Ebben az esetben a vérnyomás zuhan, amely által az agy vérellátásában zavar keletkezik. Ha ezt tapasztalja, akkor a lassabban elvégzett helyzetváltoztatás segítheti a tünetek kialakulásának megelőzését.

A terhesség alatti alacsony vérnyomás másik okaként előfordulhat, hogy a magzat növekedése miatti nagyobb méh – fekvő helyzetben – nyomást gyakorol a véna cavára és az aortára. Ebből kiindulva a terhes nőknek nem ajánlott a háton alvás.

Miért alakulhat ki vérszegénység terhesség alatt?

A vérszegénység a legtöbb terhes esetében kialakul, hiszen a fejlődő magzat az anya szervezetéből szívja el a neki szükséges vasat, és az anyai szervezet vasraktárai lassan kiürülnek. Különösen jelentős a vashiány rizikója ikerterhességben. A szédülés mellett jelentkezik fejfájás, csökkent terhelhetőség, sápadtság, szapora pulzus.

A terhesség alatti szédülésben szerepet játszó egyéb okok

A szédülésben szerepet játszó neurológiai, fül-orr-gégészeti, mozgásszervi, szemészeti és belgyógyászati okok egyaránt jelentkezhetnek terhességben is, ezért nagy vonalakban érdemes megemlíteni őket.

Vertigót okozhatnak a belső fül kórképei, melyek a félkörös ívjáratokat is érintik, az agyat a belső füllel összekötő hallóideg (VIII. agyideg) rendellenessége, az egyensúlyozásban szerepet játszó agytörzsi és kisagyi összeköttetések károsodása, de egyes esetekben egyéb ideggyógyászati kórképben is megjelenhet, például epilepsziás roham, migrén tünete is lehet.

Oka lehet például a benignus paroxizmális pozícionális vertigo, a Meniere-betegség, a belső fület, vagy az idegi összeköttetéseket károsító folyamatok (vírusos belsőfül-gyulladás, egyes daganatok, ideggyulladások, a belsőfület károsító gyógyszerek, vertebrobasilaris keringési zavar, gyors irányváltoztatás).

Ájulásérzés, vagy kábultság oka lehet a vérnyomásváltozáson kívül még többféle szívbetegség, például ritmuszavar, szívinfarktus, stb. Egyensúlyzavart okoznak a látászavarok, például kettős látás, izomgyengeséget okozó csont-izomrendszeri betegségek, egyes gyógyszerek, például görcsoldók, nyugtatók.

A szorongással járó pszichiátriai betegségek is okozhatnak szédüléssel járó bizonytalanságérzést, de akár a túl szapora légvétel (hyperventillatio) miatt leeső szén-dioxid szint is vezethet ehhez az állapothoz.

Szédülés esetén mindig ellenőriztesse vérnyomását, vérképet is érdemes csináltatni már első körben. Ha nem csupán alacsony vérnyomás vagy vérszegénység okozza a tüneteket, mindig keresse fel háziorvosát, aki a kórtörténet, a kísérő tünetek és a vizsgálati leletek alapján a megfelelő szakintézménybe utalja Önt további kivizsgálás céljából.


close