Szédüléses alacsony vérnyomás

Orvos válaszol rovat
24 éves diáklány vagyok, közel 10 éve küszködök erős szédüléses, alacsony vérnyomásos problémákkal. Voltam többször orvosnál, meg mindenféle kivizsgálásokon (EKG, MRI, egyensúly vizsgálat, neurológia, szemészet, fül-orr gégészet, pszichológia stb.) minden eredmény negatív volt és nem találtak megoldást a problémámra.

Megkaptam a szokásos tanácsokat, hideg-meleg zuhany, kávé, sok folyadék, testmozgás, de nem különösebben használnak, és elég sűrűn jelentkezik a problémám. Volt már rá példa, hogy 1-2 hónapig semmi bajom, de általában hetente-kéthetente rám jön néhány napra, vagy egy hétig, és igen erősen.

Éjszakánként nem tudok aludni, mert ha fekszem szédülök, napközben meg a legapróbb mozdulatra is rám tör a fejbevágás-szerű forgás. Volt már olyan is, hogy egy hónapig tartott, ebből két hétig nem tudtam suliba se menni, mert csak arra voltam képes, hogy kapaszkodva üljek az ágyamban.

Hiába jött ki orvos, megmérte a vérnyomásom, és mivel ájulás nem fenyegetett, így otthagyott. Általában 95/60 körül szokott lenni a vérnyomásom, de pl. a rosszullétes időszakokban, mint pl. a napokban is volt, 84/61 volt.

Kíváncsi lennék bármilyen tanácsra, ötletre, mert több orvos nem tudott mit kezdeni ezzel, viszont nekem megkeseríti az életemet ez az viszonylag állandóan jelentkező erős szédülés. Például az autóvezetés gondolata meg sem fordul a fejemben, mert bele se merek gondolni abba, hogy mi történne ha a volánnál ülve rámtör egy ilyen hullám.

Remélem tudnak segíteni, még ha így látatlanban is, bármilyen megoldásnak utánajárnék, de egyenlőre már azt se tudom merre induljak. Várom válaszukat!
2011. 02. 14. | 18:20

Kedves Kérdező!

Sajnos a szédülés hátterében nem mindig lehet kézzelfogható okot találni, így a kezelés sem egyszerű. Ha szervi eltérés nem igazolódik, akkor pszichés eltérés merül még fel a háttérben, bár úgy látom, pszichológus is vizsgálta. Nem írja, volt-e szívultrahang, Holter, bár a panaszok jellege alapján kevésbé jön szóba kardiológiai eltérés. Az alacsony vérnyomás ellen a mozgás, sok folyadék segíthet, a szédülés mérséklésére még esetleg vestibularis torna próbálható meg.

Orvosszakértő 2011. 02. 18. | 11:16
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close