Miért kell kezeltetni a fülzúgást?

Fülzúgásról akkor beszélünk, ha valaki sípoló, búgó, zakatoló, csengő hangot hall, amelynek nincsen beazonosítható külső forrása. Átmeneti, néhány pillanatig tartó formáját mindenki ismeri, azonban egyesek – tartósan is megtapasztalják ezt a panaszt

A statisztikák szerint a népesség 3-5 százalékának keseríti meg életét a tartós fülzúgás, amely megnehezítheti a koncentrációt, a mindennapi teendőket és az elalvást is.

A szakemberek szerint a fülzúgás a hallókéregben kialakuló hibás idegsejt aktiválódás, szinkronizáció eredménye. Ez számos külső ártalom, betegség vagy sérülés, sőt lelki megterhelés hatására is előfordulhat.

Minél hamarabb kezeltessük a fülzúgást

Egyrészt minél frissebb a panasz, annál jobb eséllyel kezelhető, másrészt halláscsökkenéssel is együtt járhat, ezért tanácsos mielőbb fül-orr-gégész szakorvost felkeresni vele.

Sok esetben a hallójáratban található fülzsír vagy víz okozza a problémát, így annak szakszerű eltávolítása meg is oldja azt. Szintén gyakori hogy a fül valamilyen megbetegedésére vagy fertőzésére vezethető vissza, mely esetekben szintén a fül-orr-gégész az illetékes.

Fülzúgás szervi okainak meghatározása

Idegrendszeri- és anyagcsere betegségek, magas vérnyomás, keringési zavarok, pszichiátriai problémák, koponya- és agysérülések illetve túlzott alkoholfogyasztás vagy egyes gyógyszerek szedése is járhat fülzúgással, ezért a kivizsgálás általában képalkotó- és laborvizsgálatokkal egészül ki, illetve részt vesz benne ideggyógyász, szemész, reumatológus, belgyógyász is.

A pontos ok meghatározásával és az időben megkezdett kezeléssel nemcsak ezt a mindennapokban zavaró panaszt iktatható ki, de súlyosabb szövődmények kialakulása is megelőzhető.

További, ajánlott cikkeink: A fülzúgás kezelése, A fülzúgás gépi kezelése


close