Ájulás időskorban

Az eszméletvesztés, illetve ájulás során az agy vérellátása különböző okok miatt rövid időre nem megfelelő, a sejtekhez nem jut elegendő oxigén, illetve energiát biztosító glükóz. Így a legfontosabb, életet fenntartó funkciókon kívül az agy minden mást „lekapcsol”.

Az időskori ájulásnak, eszméletvesztésnek több oka is lehet, a leggyakoribb az alacsony vérnyomás, illetve az, hogy a szívverés és vérnyomás szabályozásáért felelős idegek nem képesek megfelelően működni.

Külső vagy belső ingerek hatására a szívverésünk lelassul, az alsó végtagban a vérerek kitágulnak, emiatt a vér is ott gyűlik össze, ez pedig a vérnyomás jelentős csökkenésével jár. Emiatt az agyi vérellátás csökken, és ez vezet az eszméletvesztéshez. Gyakran vezethető vissza az eszméletvesztés a szívritmuszavarra, a túl szapora szívverésre (ilyenkor ugyanis a szívnek egyszerűen lehetősége arra, hogy megfelelő erővel pumpáljon, ez pedig az agyi vérellátás csökkentéséhez vezet). Az éhség is okozhat eszméletvesztést, ilyenkor azonban nem oxigéndús vérből, hanem energiát adó glükózból nem jut elegendő az agyba.

Időskori ájulás okai

Az idősebbeknél különösen gyakori lehet az eszméletvesztés, ez általában a természetes öregedési folyamatokkal van kapcsolatban. Az öregebbeknél gyakoribbak lehetnek azok a betegségek (például a szívritmuszavarok), amelyek közvetetten az eszméletvesztéshez vezethetnek. Az idősebbeknek általában alacsonyabb a vérnyomása, és a szervezetük lassabban reagál a testhelyzetekre megváltozására (például ha fekvésből vagy ülésből fel kell állniuk). Minél öregebbek vagyunk, annál alacsonyabb a vérnyomásunk, ez is megnöveli az eszméletvesztés rizikóját.

Az eszméletvesztés visszavezethető az életmódra is, például arra, ha valaki nem eszik vagy iszik eleget: az előbbi a vércukorszint csökkenésével és a glükózraktárak kiürülésével, az utóbbi pedig vérnyomásproblémákkal járhat együtt. Az idősebbek pedig sokszor küzdenek étvágytalansággal, „elfelejtenek” inni, és ez is gyakoribb eszméletvesztésekhez vezethet.

Az időskori ájulást komolyan kell venni!

Az idősebbeknél különösen oda kell figyelni az eszméletvesztésekre, egyrészt mert olyan feltáratlan, a mélyben meghúzódó egészségügyi problémákra utalhatnak, melyek az életet is veszélyeztethetik (azonban gyógyszerekkel általában jól kezelhetőek), másrészt, mert az eszméletvesztés az izmok elernyedésével és eséssel is együtt jár. Az esések pedig megnövelik a súlyos csonttörések rizikóját, melyből az idősebbek sokkal lassabban és nehezebben épülnek fel.


close