Szédülés zsibbadás

A szédülés és különböző testrészünk, elsősorban arcunk, nyelvünk, végtagjaink zsibbadása olyan betegségekben fordul elő, ahol együtt érintettek az egyensúlyozásban illetve az érzőműködésben részt vevő idegrendszeri központok, idegek, szervek.

Előfordulhat többgócú agyi betegségekben, ahol az érzőközpont és az egyensúlyozó központ károsodik egy adott betegség kapcsán (agyi keringészavarok, sclerosis multiplex, daganatos betegségek…).

Kialakulhat az arc zsibbadása és szédülés acusticus neurinoma kapcsán, ahol az egyensúlyozó-halló ideg burkából kiinduló jóindulatú daganat ezt valamint az arc érző működését ellátó ideget egyaránt nyomja, károsítva a működésüket.

Leggyakrabban a nyaki gerinc degeneratív elváltozásai kapcsán jelentkezik a szédülés, zsibbadás együttesen, ahol a szédüléshez a felső végtag zsibbadása kapcsolódik.

A degeneratív elváltozások a gerinc melletti izomzat feszülését váltják ki, másrészről a gerincvelő és/vagy a kilépő ideggyökök nyomódását is okozzák. A nyakizmokban lévő „helyzet-érzékelő testecskék” működése az izomzat feszülése révén megváltozik, kóros izgalom alakul ki bennük, ez szédülés érzetet vált ki.

Ugyanakkor a gerincvelő és/vagy ideggyökök nyomódása a végtagok zsibbadásához vezet. Kezelése az alapbetegség kezelése.


close