Alacsony vérnyomás okai

A alacsony vérnyomás okai közül az egyik az, amikor csökken a vér mennyisége és a szív által kipumpált vér mennyisége. Ezeken kívül gyakori ok még egyes gyógyszerek szedése, a dehidráció, de előfordulhat vérnyomásesés olyan ritka kórképekben, mint a szeptikus sokk, vagy az anafilaxiás reakció.

Az alábbiakban részletesen összefoglaltuk az alacsony vérnyomás különböző eredetű okait.

 • Dehidráció. Ez az ok gyakori azoknál a betegeknél, akiknél tartós hasmenés, hányás jelentkezett, ezáltal sok folyadékot vesztettek, és ha azt nem pótolták, akkor a vérnyomás jelentősen lecsökkenhet. Egyéb oka még a dehidrációnak a megerőltető fizikai munka, az izzadás, a láz, a hőkimerülés vagy a hőguta. Jellegzetes tünet náluk a szomjúság, a száraz nyálkahártya. Az enyhe vagy közepes mértékű dehidráció orthostaticus hypotensiot okoz, melyre jellemző a szédelgés, fejfájás. Az előrehaladott és súlyos dehidráció sokkhoz vezethet, ezáltal veseelégtelenség, zavartság, acidosis, kóma, halál alakulhat ki.
 • A közepes mértékű vagy a súlyos vérzés gyorsan csökkenheti a vértérfogatot, ezáltal a vérnyomást. A vérzés adódhat sérülésből, sebészi szövődményből, emésztőszervi eltérésekből, mint például fekélyből, tumorból, divertikulumból.
 • A szervezetben zajló súlyos gyulladásos folyamatok is okozhatnak vérnyomás-esést. Például az akut hasnyálmirigy-gyulladásban a folyadék távozik a vénákból, bejut a hasnyálmirigy körüli gyulladt szövetekbe, ezáltal csökken a keringő vérmennyisége.
 • A szívizom csökkent aktivitása a pumpafunkció romlásában nyilvánul meg. Ilyen jelenség látható például nagyobb szívinfarktusban, vagy ismétlődő kisebb infarktusokban. A szív csökkent pumpafunkcióját válthatják ki egyes szerek, melyek a szívre toxikusak, a szívizom gyulladását okozó fertőző ágensek, vagy például a szív kimenetét szűkítő eltérések, például az aorta stenosis.
 • A szívburok gyulladása során folyadék szaporodhat fel a szív körül, így a folyadék komprimálja a szívet, rontva a pumpafunkciót.
 • Tüdőembóliában a nagy vérrög gátolhatja a vér bal kamrába történő áramlását, ezáltal a szív működését.
 • Az alacsony pulzusszám csökkentheti a kipumpált vér mennyiségét, de nem mindig okoz alacsony vérnyomást. Oka lehet például sick sinus szindróma, mely a szív ingerképző csomójának működéskárosodása miatt jön létre. Okozhatja ingervezetési blokk a szívben, vagy a szívre toxikus gyógyszer/egyéb szer (például drog).
 • Az extrém gyors, nagyszámú összehúzódás is csökkentheti a vérnyomást, ilyen például a pitvarfibrilláció, amikor a szív pumpafunkciója ineffektív.
 • Egyes gyógyszerek is okozhatnak alacsony vérnyomást, például egyes cardiovasculáris szerek: a kálciumcsatorna-blokkolók, a bétablokkolók, a digoxin, az ACE-gátlók,az angiotenzin-receptor-blokkolók stb. Egyes antidepresszánsok, antipszichotikumok, Parkinson-kórban használt gyógyszerek, és egyéb készítmények is rendelkezhetnek ilyen mellékhatással.
 • Az alkohol és egyes narkotikumok is okozhatnak alacsony vérnyomást.
 • A vasovagalis reakció egészségesekben is meglévő mechanizmus, mely alacsony vérnyomást, szívritmust vált ki. Kiváltója lehet emocionális sokk, fájdalom. A reakciót az autonóm idegrendszer szabályozza, mely ingerületbe hozza a nervus vagust, a bolygóideget, ami a szívfrekvenciát lassítja, és az ereket tágítja.
 • A poszturális vagy orthostaicus hypotensio akkor jelentkezik, ha ülésből vagy fekvésből felkel valaki. Gyakrabban fordul elő időseknél, kifejezetten azoknál, akik vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek. Cukorbetegeknél, alkoholbetegeken és még számos állapotban megfigyelhető. Fiataloknál is látható, ha hosszas állás során a vér az alsó végtagokban „pang”, és ez ájulást okozhat.
 • Alacsony vérnyomás alakulhat ki a mellékvese elégtelen működésekor.
 • A szeptikus és az anafilaxiás sokkban is vezető tünet az alacsony vérnyomás. ezek életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő állapotok.

close