Alacsony vérnyomás, diéta, életmód

Az alacsony vérnyomás kiváltó okától függően előfordulhat, hogy a kezelése nemcsak gyógyszerekkel lehetséges, hanem változtathatunk az étrendünkön és az életmódunkon is.

Arról olvashat, hogyan lehet étrendbeli és életmódbeli változtatásokkal tenni az alacsony vérnyomás ellen.

Egészséges étrend

Az étkezést követő hirtelen vérnyomáscsökkenés elkerülése érdekében naponta többször együnk kis mennyiségű ételeket. Korlátozzuk a magas szénhidráttartalmú ételek (burgonya, rizs, tészta- és kenyérfélék) fogyasztását. Étrendünk tartalmazzon minden szükséges tápanyagot: teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöket, zöldségeket, sovány húsokat és halat.

Fokozott sóbevitel

Az alacsony vérnyomás szempontjából hasznos, ha kicsit megemeljük a sófogyasztásunkat. Azonban a túlzott sófogyasztás szívelégtelenséghez vezethet, ezért előtte konzultáljunk az orvosunkkal.

Több vízivás, kevesebb alkoholfogyasztás

Az alacsony vérnyomású emberek számára különösen fontos az elegendő folyadékfogyasztás. Az alkohol azonban kiszárít és csökkenti a vérnyomást, kivéve, ha kis mennyiségben fogyasztjuk. A víz növeli a vér mennyiségét és segít megelőzni a kiszáradást.

Fokozott koffeinbevitel

A koffeint tartalmazó italok, mint a kávé vagy a tea serkentik a mellékvese mirigyet és átmenetileg növelik a vérnyomást.

Lassú helyzetváltoztatás

Csökkenthetjük a kábultságot és a szédülést, amikor ülésből vagy fekvésből felállunk, ha lassabban végezzük a mozdulatot. Reggel ébredés után lélegezzünk mélyeket pár percig, majd előbb lassan üljünk fel, és csak ezután álljunk fel. Ha állva tapasztaljuk a tüneteket, akkor vagy keresztezzük a combjainkat és szorítsuk össze őket, vagy helyezzük az egyik lábunkat egy székre vagy egy szegélyre, és dőljünk előre addig, amennyire lehetséges. Ezekkel a mozdulatokkal arra ösztönözzük a vért, hogy a lábból a szív felé haladjon.


close